Dödligt vapen stort som en fågel - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Dödligt vapen stort som en fågel

I framtiden när du ser en fågel sitta på en telefontråd – titta igen. Det kan vara ett nytt, flygande vapensystem. Som är ute efter dig.

Det amerikanska flygvapnet arbetar nu på prototyper till ett vapen som har tagit sitt sätt att flyga från fåglar och insekter. Och storleken är därefter. Dessa minidrönare, så kallade Micro Air Vehicles eller MAV:s,  utvecklas just nu av flygvapnets Air Vehicles Directorate vid Wright-Petterson-flygbasen i Dayton, Ohio.

På en animerad film (ovan) där vapensystemet visas kan man se hur dessa små, men mycket dödliga vapen, arbetar. Några fungerar på egen hand och spanar på de personer som man vill hålla under uppsikt. I dagar kan de sitta som en fågel på en telefontråd eller elledning innan de följer efter personen.

Sin energi tar minidrönarna från ledningen eller från solen. Sedan kan de flyga genom gränder och smala utrymmen eller stanna till och landa för att krypa fram på en fönsterbräda. Är det tänkt. Navigationen utförs inte av gps, som flygvapnet anser vara för lätt att störa ut, utan genom optisk informationer och en programvara som gör det möjligt för drönaren att känna igen sig.

Dessa nya vapen kan också arbeta i svärmar, tillsammans som en enda organism. Vingarna rör sig som på en insekt eller fågel, 30 gånger i sekunden. Men de är gjorda av kolfiber och mylar.

Videon visar också hur en av dessa MAV smyger på en fiendesoldat bakifrån innan den avlossar ett dödande skott, fjärrstyrt från en kontrollstation långt borta.

Nyheten om dessa mikrodrönare publicerades i National Geographics senaste nummer. Reportern beskriver hur dessa nya vapen testas i en enorm hall med vadderade väggar. Han får se en av dem flyga men inte de allra senaste.

Drönarutvecklingen är beroende av hur snabbt nya tekniska lösningar som kan ge mindre och effektivare batterier kan komma. Enligt en av forskarna i artikeln kan det dröja tio år innan prototyperna lämnar det vadderade rummet och flyger på sitt första uppdrag.

Den lilla kameran ombord och svårigheten att upptäcka insektsvapnet gör frågan om hur mycket Storebror egentligen kan ta reda på om oss aktuell. Igen. Och vad händer om en fiende kommer över samma teknik? frågar sig National Geographic.

Redan i dag är en drönare utsatt för många faror och problem under sin färd. Statistik från det amerikanska flygvapnet, som redovisas av National Geographic, säger att de tre viktigaste drönartyperna som flygs av CIA – ”Predator”, ”Global Hawk” och ”Reaper” – varit med om 120 ”missöden” sedan 2001. 76 av dem innebar att drönaren förstördes.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.