Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Dödsbeskedet välkomnas i USA

På Ground Zero samlades många för att fira Usama bin Ladin död.
På Ground Zero samlades många för att fira Usama bin Ladin död. Foto: Jason DeCrow / AP
New Yorks borgmästare Michael Bloomberg hoppas att bin Ladins död tröstar de anhöriga till offren vid11 september-attacken. Runt om i USA välkomnar man nu dödsbeskedet.

– Det är ett mirakel, sade 22-åriga Monica King i New York där människorna jublade både på Ground Zero, platsen för den störtade tvillingtornen, och Times Square.

– Attackerna förändrade New York och nu tio år senare har vi fått sista ordet.

Brandmannen Kenneth Specht som deltog i räddningsarbetet i World Trade Center sade att han är "stolt som amerikan och hyllar offren för anfallen i New York och Washington.

– De är först och främst i våra minnen.

Även utanför Vita huset hade människor samlats för att fira beskedet och New Yorks borgmästare Michael Blomberg hoppas att bin Ladins död blir en tröst för de anhöriga.

– Det lindrar inte lidandet som New Yorkbor och amerikaner utsattes för av hans hand med det är en avgörande, viktig nyhet för vårt land – och en hyllning till de miljoner männen och kvinnorna i våra väpnade styrkor, säger Michael Blomberg

– New Yorkbor har väntat i tio år på denna nyhet.

– Det är min förhoppning att det ger ett avslut och en tröst till alla dessa som förlorade sina älskade.

Samtidigt bad man i islamistiska kretsar på nätet  för att nyheten om Usama bin Ladins död inte skulle vara sann och lät ana att om den är det så ska hämnd utkrävas

"Gud förbanne dig, Obama. Åh, amerikaner. . .det är fortfarande berättigat att hugga huvudet av er", löd ett budskap på ett forum.

På ett annat forum uppmuntrades till kämpaglöd.

"Usama må ha dödats men hans budskap om jihad kommer aldrig att dö. Bröder och systrar, vänta och se, hans död kommer att vara en förklädd välsignelse."

Enligt uppgifter som framkommit i läckt material till Wikileaks ska Khalid Sheikh Mohammed, mannen som anses ha varit huvudmannen bakom terrordåden 11 september 2001, ha sagt i förhör att al-Qaida gömt en atombomb i Europa som kommer att explodera i händelse av Usama bin Ladins död.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.