Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 20:08 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/dodsdom-mot-ung-kvinna-fordoms/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Dödsdom mot ung kvinna fördöms

En sudanesisk nyförlöst kvinnas dödsdom väcker vrede hos människorättsorganisationer och internationella samfundet. 27-åriga Meriam Yehya Ibrahim har dömts för ”avfällighet” för att hon är kristen och ”äktenskapsbrott” för att hennes äktenskap med en kristen man anses ogiltigt.

Meriam Yehya Ibrahim dömdes som höggravid till döden genom hängning, för att hon vägrat avsäga sig sin kristna tro. Hon är också dömd till spöstraff för "äktenskapsbrott" då hon är gift med en kristen man. Enligt Sudans tolkning av sharialagar, religiös lag, är äktenskapet ogiltigt.

– Amnesty anser att Meriam är en samvetsfånge och att hon dömts enbart på grund av sin religion. Rätten till åsiktsfrihet och religionsfrihet är grundläggande och långtgående. Folkrätten förbjuder handlingar som skulle kunna begränsa religionsfriheten, däribland hot om straff eller våld för att övertyga troende att överge sin tro, säger Manar Idriss, Amnestys Sudanutredare, i ett uttalande.

Den 27-åriga Ibrahim är uppväxt med sin kristna mamma i Sudan. Hennes far var muslim, men enligt sudanesiska medier inte närvarande under hennes uppväxt och hon har uppfostrats som ortodox kristen. 2011 gifte hon sig med en kristen man. Förra året anmäldes Ibrahim av en släkting och sedan i februari har hon och parets 20 månader gamla son suttit fängslade. I onsdags föddes deras andra barn, en dotter, i fängelset. Pappan fick inte närvara under förlossningen, som Ibrahim ska ha fått genomlida i bojor.

Domen har överklagats och fördömts av både EU, FN och enskilda länder som Storbritannien. Tillsammans med EU-delegationen och andra EU-medlemsstater i Khartoum följer svenska ambassaden noga, enligt UD.

– Sverige brukar oftast agera genom EU i sådana sammanhang. Nu är det EU och FN och Sverige är med i båda. Det som sägs av EU är också Sveriges röst, säger Kent Öberg på UD:s presstjänst.

Det är inte första gången någon dömts för avfällighet i Sudan, men ingen har avrättats till följd av det sedan 1985, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch, HRW. HRW anser också att domen strider mot såväl internationella konventioner, som den sudanesiska konstitutionen.

Meriam Ibrahim kommer nu att få amma sitt barn i två år innan dödsstraffet utdelas. Hennes make Daniel Wadi har dock hopp om att ett överklagande ska kunna ändra domen. Han har träffat sin fru och sin nya dotter i fängelset och säger till BBC att de mår under omständigheterna bra. Däremot är han orolig för sin son, som måste bo i fängelset med sin mor eftersom domstolen anser att Daniel Wadi inte har rätt till vårdnaden.

– Han brukade vara en glad pojke. Nu när jag kom tittade han bara på mig. Inget leende. Han har förändrats mycket, säger Wadi till BBC.

På lördagskvällen kom uppgifter till BBC från en tjänsteman i den sudanesiska regeringen om att Meriam Ibrahim kommer att friges ”inom några dagar”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.