Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 19:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/dodsfall-i-samband-med-iransk-marinovning/

Världen

19 döda på iranskt fartyg i Omanbukten

En bild från iranska armén som visar det skadade skeppet Konarak.
En bild från iranska armén som visar det skadade skeppet Konarak. Foto: AFP

Ett iranskt militärfartyg avfyrade en robot som av misstag träffade ett stödfartyg under en övning i Omanbukten. 19 personer har dödats och 15 har skadats, uppger Irans militär i ett uttalande.

TT Text

Olyckan ägde rum i området nära den sydiranska hamnstaden Bandar-e Jask, enligt statliga medier.

Statliga medier uppger att fartyget, med namnet Konarak, träffades i samband med att en övningsmåltavla skulle flyttas.

Konarak är tillverkat i Nederländerna och har en vikt på över 400 ton uppger medierna vidare.

Den halvstatliga nyhetsbyrån Tasnim skriver i en tweet att roboten avfyrades från det iransktillverkade fartyget Jamaran.

Statlig tv beskriver det hela som en olycka och uppger att det skadade fartyget nu har bärgats för en teknisk undersökning.

De skadade vårdas på sjukhus i provinserna Sistan och Baluchistan. Det är ännu oklart hur många besättningsmän som befann sig ombord när olyckan inträffade.

Omanbukten är ett känsligt område då det ansluter till det strategiskt viktiga Hormuzsundet där en femtedel av världens olja transporteras. Irans flotta och armé håller därav regelbundet övningar i Omanbukten.

USA och Iran har under det senaste året varit på kollisionskurs beträffande militär närvaro i området. Senast i april uppgav USA att amerikanska fartyg hade trakasserats av den iranska flottan samt meddelade att ett militärt svar kan bli en konsekvens.

”Jag har instruerat USA:s flotta att beskjuta och tillintetgöra samtliga iranska stridsfartyg som trakasserar våra skepp till havs”, skrev USA:s president Donald Trump på Twitter.

Relationerna mellan de båda länderna har försämrats avsevärt sedan USA 2018 drog sig ur det historiska atomteknikavtalet med Iran.

I början av året var spänningarna rekordhöga efter att USA dödat den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani i en drönarattack.

Det var i samband med det som Iran av misstag avfyrade en missil mot ett Boeing 737-plan som precis lyft från Teherans flygplats på väg till Kiev. Samtliga av de 176 passagerarna dog i olyckan som landets försvar senare tog på sig.

Ämnen i artikeln

Iran
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt