Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Dödsmisshandeln uppmärksammas över hela världen

Nyheten om att en Djurgårdssupporter misshandlats till döds uppmärksammas över hela världen. ”Fotboll i det normalt sett fridfulla Skandinavien länge har präglats av våldsamma händelser”, skriver nyhetsbyrån Reuters som citeras av många utländska medier.

Rapporteringen om det tragiska dödsfallet spred sig snabbt som en löpeld, inte minst i våra nordiska grannländer.

Danska Ekstrabladet skriver att mannen föll samman vid en trappa i Kärnan i centrala Helsingborg och kort därefter avled. 

Norska Verdens Gang har talat med förre Helsingborgsspelaren Henrik Larsson som säger att det är dags att vakna. Larsson är kritisk till att pubarna håller öppet inför matcher. 

– Vem har ansvaret för detta. Är det klubbarna? Är det fansen? frågar han sig enligt Verdens Gang. 

Finska tv-kanalen Yle skriver att Sverige sörjer dödsfallet:

”Supportrar till alla möjliga lag har lagt halsdukar, tröjor och blommor utanför Stockholms Stadion och på platsen i Helsingborg där djurgårdssupportern misshandlades för att visa sitt stöd”, skriver Yle. 

Brittiska tv-bolaget BBC rapporterar att Djurgårdens supportrar gick ut på fotbollsplanen när nyheten om dödsfallet spreds under matchen. 

Den amerikanska tv-kanalen CBS och den australiska tidningen The West Australian uppmärksammar via nyhetsbyrån AP händelsen, och berättar att Djurgården sörjer sin medlem.

”Vi kan inte beskriva i ord hur vi känner just nu”, säger klubben i ett uttalande enligt AP. 

Malaysiska The Star har en artikel från den internationella nyhetsbyrån Reuters som skriver att fotboll i det normalt sett fridfulla Skandinavien länge har präglats av våldsamma händelser. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.