Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-01 01:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/dodsoffret-hindrade-en-storre-tragedi/

VÄRLDEN

Dödsoffret hindrade en större tragedi

1 min 55 sek. Marian Austern, församlingsmedlem i synagogan i Köpenhamn, är sorgsen men inte förvånad över nattens dödsskjutning. Bara en fråga om tid, säger hon.
Bild 1 av 1
Foto: Anders Hansson

Han fick plikta med sitt liv samtidigt som han sannolikt förhindrade en större tragedi. På söndagen kom hundratals människor för att hedra den mördade vakten Dan Uzan, 37.

Dan Uzan var nästan två meter lång och bredare över axlarna än de flesta. Som vanligt ville han hjälpa till när det behövdes en vakt vid lördagens konfirmationsfest. Det blev hans öde. Han blev offer för mördarens kula utanför synagogan på Krystalgade. Enligt polisen avlossades skottet från mycket nära håll.

– Han var stor till växten, men gjorde aldrig en fluga förnär, säger Bent Lexner, som arbetat som rabbin i synagogan i 40 år, och är nära vän till familjen.

Dan Uzan var bara åtta dagar gammal när Bent Lexner träffade honom första gången. Det var vid pojkens omskärelse. Sedan dess har de träffats regelbundet i synagogan. Uzan var basketspelare, välutbildad och starkt engagerad i den judiska församlingen.

Bent Lexner säger att alla bör känna stor tacksamhet gentemot Dan Uzan och de två poliser som skottskadades vid attentatet och hindrade gärningsmannen från att ta sig in på konformationsfesten.

– Det var 80 personer på festen. Dan och poliserna förhindrade förmodligen en ännu större tragedi, säger Lexner.

Utanför synagogan har avspärrningarna hävts och folk kommer för att lägga ner blommor. Här ligger en basketboll med texten: ”Big boy by size, big boy by heart” (fritt översatt: Stor kille till storleken, kille med stort hjärta).

Många från den judiska församlingen har samlats för att hedra sin vän. Många säger att de fruktat att detta skulle hända.

– Jag kan inte säga att jag är direkt överraskad. Vi har levt med det här hotet länge, säger Michael Altschul, som är fotograf.

Marian Miodownik och Rosa Bluesztjen, som immigrerade till Danmark från Polen för 45 år sedan, kände också Dan Uzan väl.

– Det här får aldrig hända igen, säger Rosa Bluesztjen.

Andra personer som DN möter i Köpenhamn är övertygade om att det inte är sista terrordådet mot judar. 32-årige Rutger Douma är ute på promenad vid Nörrebro, inte långt ifrån där gärningsmannen sköts till döds av polisen tidigt på söndagsmorgonen. Han är från Holland och bosatt inte långt härifrån.

– Jag tror dessvärre att det här är något vi kommer att få leva med, kanske de närmaste tio åren, säger Douma.

Dan Rosenberg Asmussen är ordförande i det judiska samfundet i Danmark. Han säger att det varit en förfärlig natt för det judiska samfundet och även han hyllar polisen och Dan Uzan för att de förhindrat en större katastrof.

– Är vi överraskade? Nej, det är vi inte, säger han och hänvisar till angreppen på judar i bland annat Frankrike och Belgien.

För tre veckor sedan, efter attackerna i Paris, hade det judiska samfundet en diskussion med polisen angående säkerheten för judar i Sverige. Det resulterade bland annat i att det fanns polis utanför synagogan på lördagen.

– Men vi har gudstjänster här ofta med 100 personer. Polisen kanske är i området, men vi skulle önska att de var i synagogan också, säger Rosenberg Asmussen.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu uppmanade på söndagen judar att flytta till Israel. Rosenberg Asmussen tycker inte att någon ska lämna Danmark av rädsla.

– Ska man flytta till Israel ska det var för att man vill bo i landet, inte för att man är rädd för att bo i Danmark, säger han.