Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-16 07:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/dodssiffran-stiger-efter-massaker-i-sudan/

Världen

Dödssiffran stiger efter massaker i Sudan – över 100 döda

Foto: AFP

Dödssiffran efter måndagens massaker på demonstranter i Sudan har ökat till över 100, enligt läkare. FN:s säkerhetsråd har inte kunnat enas om en fördömande resolution. Samtidigt öppnar juntaledaren al-Burhan åter för villkorslösa samtal med oppositionen.

Två dagar efter massakern på demonstranter utanför militärhögkvarteret i Sudans huvudstad Khartoum stiger dödssiffran kraftigt, rapporterar al-Jazira.

Enligt Centralkommittén för sudanesiska läkare, en organisation knuten till oppositionen, dödades 108 personer av säkerhetsstyrkorna i gryningen i måndags, medan flera hundra skadades. Tidigare har dödssiffran angivits till 35.

På tyskt och brittiskt initiativ diskuterade FN:s säkerhetsråd på tisdagen våldsutbrottet i Sudan. Man kunde dock inte enas om en resolution som fördömde våldet och krävde ett omedelbart stopp för dödandet. Det var Kina som satte stopp, med stöd av Ryssland och Kuwait. Händelsevis var tisdagen årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg i Peking.

I stället enades åtta europeiska stater, bland dem Sverige, om ett gemensamt uttalande där våldet fördöms och man uppmanar den sudanesiska ledningen att föra över makten till ett civilt styre.

Sedan diktatorn Omar al-Bashir störtades i april har det förts samtal mellan det militärråd som tagit över styret av landet och företrädare för oppositionen.

Militärrådets ledare Abdelfattah al-Burhan har sagt sig villig att dela makten, men oppositionen har sagt nej. Den vill att militärrådet lämnar över till ett helt civilt styre.

De demonstranter som slog läger utanför militärhögkvarteret under vårens protester har blivit kvar där. Det var de som i måndags jagades bort av säkerhetsstyrkor som använde skarp ammunition. Madani Abbas Madani, ledare för oppositionens tongivande allians, har sagt att den civila olydnadsaktionen kommer att fortsätta trots övervåldet.

På tisdagen lät al-Burhan förstå att det inte kan bli några uppgörelser med oppositionen före de val som rådet vill hålla om nio månader – i sig en eftergift eftersom man från början ville ha en treårig övergångsperiod. Men på onsdagen sade juntaledaren att rådet fortfarande är öppet för villkorslösa förhandlingar.

Öppningen kom under ett uttalande i samband med firandet av högtiden eid al-fitr.

al-Burhan bad samtidigt om ursäkt för måndagens dödande och lovade att händelsen ska utredas.

Läs mer: Maktspel bakom attacker mot protestlägret