Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-17 17:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/dodssiffran-stiger-efter-tragedin-pa-donau-nu-misstanks-kaptenen-for-annu-en-olycka/

Världen

Dödssiffran stiger efter tragedin på Donau – nu misstänks kaptenen för ännu en olycka

Bild 1 av 2 Räddningsarbetare söker fortfarande efter döda.
Foto: Attila Kisbenedek/AFP
Bild 2 av 2 Ljus och blommor längs flodkanten hedrar offren efter dödsolyckan.
Foto: Ferenc Isza/AFP

Den ukrainske kapten som misstänks för att ha vållat olyckan på floden Donau i Budapest i förra veckan utreds för ett liknande brott i Nederländerna. Samtidigt steg antalet bekräftade offer till 17.

Det var den 29 maj som ett turistfartyg med sydkoreanska turister ombord kördes på och sjönk på Donau i centrala Budapest. På torsdagen hittades ytterligare två kroppar och antalet bekräftade döda är nu uppe i 17. Men ännu saknas 11 – samtliga befaras döda.

Bara sju personer hann rädda sig då turistbåten, Mermaid, sjönk 29 sekunder efter påseglingen.

Kaptenen på det påkörande fartyget Viking Sigyn, en 64-årig ukrainare, greps efter olyckan misstänkt för att ha orsakat dödsolyckan. Enligt nyhetsbyrån AFP misstänks han även för att ha raderat innehåll på sin mobiltelefon strax efter händelsen.

Nu visar det sig att 64-åringen även är misstänkt för att ha kolliderat med en oljetanker i fjorden Westerschelde nära den nederländska staden Terneuzen den 1 april, skriver nederländska PZC.

– Han ses som en misstänkt i Nederländerna, säger en nederländsk åklagare till AFP.

Sökandet efter omkomna ombord på Mermaid har försvårats av en stark ström till följd av stora vattenflöden i Donau. En lyftkran som anlände till Budapest på onsdagen har heller inte kunnat sättas in och et är osannolikt att den kommer att kunna göra det innan veckan är slut, skriver nyhetsbyrån.

Läs mer: 

Kaptenen efter dödsolyckan på Donau: Beklagar att jag var delaktig