Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 11:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/dodssiffran-stiger-i-irakiska-gatuprotester/

Världen

Dödssiffran stiger i irakiska gatuprotester – FN kräver slut på våldet

01:36. Gatudemonstrationer skakar flera irakiska städer – kritiserar korruption, dåliga levnadsvillkor och brist på jobb.

Dödssiffran i samband med de irakiska gatuprotesterna närmar sig nu 100, och fastän utegångsförbudet i huvudstaden Bagdad har hävts är det få som vågar sig ut på gatorna. 

– Det måste få ett slut, säger FN om de senaste dagarnas våld.

TT Text

De våldsamma sammandrabbningarna mellan demonstranter och polis i Irak fortsatte på lördagen för femte dagen i rad.

Antalet dödsoffer är nu uppe i 93, enligt det irakiska parlamentets människorättskommission – ett trettiotal fler än vad som angavs på fredagskvällen. Minst sex av de döda är poliser.

Det var oklart om de ytterligare dödsoffren hade krävts under de mycket omfattande demonstrationerna på fredagen eller om dessa dödsfall hade inträffat under nya sammanstötningar på lördagen.

FN:s representant i Irak, Jeanine Hennis-Plasschaert, säger att de som ligger bakom det ”meningslösa” våldet måste hållas ansvariga.

– Fem dagar med rapporterade dödsfall och skador, det måste få ett slut, säger Hennis-Plasschaert.

Foto: Hadi Mizban/AP

Myndigheterna i Bagdad hävde på lördagsmorgonen det utegångsförbud som rått i två dagar. Men kravallpolis fortsatte att blockera infarterna till Tahrirtorget, en central plats för protesterna.

Folk började försiktigt leta sig ut på gatorna för att proviantera grönsaker och andra livsmedel. Matpriserna har fördubblats under oroligheterna.

Protesterna började i tisdags i en rad irakiska städer. Demonstranterna kritiserar dåliga levnadsvillkor och brist på jobb – arbetslösheten är 20 procent.

I allt högre grad har protesterna också handlat om missnöje med grannlandet Irans inblandning i Iraks inre angelägenheter. Slagord riktade mot Iran har hörts under demonstrationerna.

Myndigheternas beslut att införa utegångsförbud i Bagdad och några andra städer i ett försök att stävja oroligheterna tycks snarast ha ökat spänningen. Detsamma gäller den nästan fullständiga nedsläckning av internet som gjorts för att potentiella upprorsmakare inte ska kunna ta kontakt med varandra.

Läs mer: Premiärministern öppnar för samtal efter eskalerande våld i Irak