Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 17:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/dodssiffran-stiger-i-sri-lanka-minst-290-har-mist-livet/

Världen

Dödssiffran stiger i Sri Lanka: Minst 290 har mist livet

01:27. En ny kraftig explosion skakade Colombo i Sri Lanka på måndagen. En skåpbil exploderade medans polisens bombgrupp höll på att desarmera en bomb. Fordonet stod nära en kyrka som tidigare drabbats av terrordåden.

Minst 290 personer dödades och 500 skadades i söndagens bombattentat mot flera kyrkor och hotell i Sri Lanka. Polisen har gripit 24 personer efter dåden.

Regeringen pekade på måndagen ut en lokal militant islamistisk grupp som misstänkt för dåden. Gruppen tros ha haft hjälp av ett internationellt nätverk.

Sex av attackerna mot kyrkor och hotell uppges ha utförts av sju självmordsbombare, enligt AP.

87 detonatorer har hittats övergivna vid en busshållplats i Colombo. 

Rätta artikel

Dödstalet efter bombattackerna i Sri Lanka fortsatte att stiga under hela söndagskvällen och hade på måndagsmorgonen nått 290, samtidigt som antalet skadade stigit till omkring 500.

Vid 12.30-tiden på måndagen inträffade ytterligare en explosion i Colombo. Enligt Reuters skedde den i samband med att tekniker försökte desarmera en bomb i en bil.

Polisen har gripit 24 personer som kopplas till terrorattackerna. Två personer som ”uppträtt misstänksamt” på ett hotell i staden Dambulla i de centrala delarna av landet greps på måndagen, berättar en polischef för CNN.

Bild 1 av 2 Poliser undersöker hotellet Shangri-La i Colombo.
Foto: Chamila Karunarathne/AP
Bild 2 av 2 En serie explosioner inträffade i tre kyrkor och tre hotell tidigt på söndagsmorgonen lokal tid.
Foto: Jewel Samad/AFP

Det mesta tyder på att explosionerna var självmordsdåd, åtminstone de flesta av dem.

Det bekräftas också på måndagsmorgonen av information som AP tagit del av från en kriminalteknisk utredare på plats. Sex av sprängningarna ska ha genomförts av sju självmordsbombare, enligt AP.

Vid 10.00-tiden på måndagen utfärdade regeringen ett nytt utegångsförbud för måndag kväll och natt. Det gäller från klockan 20.00 till 04.00, lokal tid, i huvudstaden Colombo.

Ett nationellt nödläge har även utlysts från midnatt natten till tisdagen, lokal tid. Det ska handla om åtgärder i enlighet med regelverket för att förhindra terrordåd, och ska inte begränsa yttrandefriheten, enligt det skriftliga uttalandet. 

Regeringen pekade på måndagen ut den lokala militanta islamistiska grupperingen NTJ som misstänkt för attackerna, enligt Bloomberg. Men gruppen tros ha fått hjälp av ett internationellt nätverk, enligt hälsoministern Rajitha Senaratne.

 – Vi tror inte att de här attackerna har utförts av en grupp människor som varit begränsade till det här landet. Det fanns ett internationellt nätverk utan vilket de här attackerna inte skulle ha lyckats, sade Senaratne enligt Reuters.

87 detonatorer har hittats övergivna vid en busshållplats i stadsdelen Pettah i Colombo, säger en talesperson för polisen enligt Reuters.

Ingen har ännu tagit på sig attackerna.

Självmordsdåd utfördes visserligen ofta av tamilska separatister under det inbördeskrig som tog slut för tio år sedan, men måltavlorna, kristna och turister, har denna gång varit helt andra.

Landets högsta polischef skickade den 11 april ett meddelande till andra chefer i kåren om att islamistgruppen NTJ planerade dåd mot ”viktiga kyrkor”. Uppgifterna ska ha kommit från en utländsk underrättelsetjänst.

NTJ är en ganska okänd grupp men kopplas till attacker mot buddistiska statyer förra året.

Premiärminister Ranil Wickremesinghe medger att viss information fanns men att regeringen inte fått den, enligt Reuters.

När det nattliga utegångsförbudet lyftes klockan 06 på måndagen var trafiken i huvudstaden Colombo, som normalt är intensiv, ovanligt stillsam. Soldater står posterade utanför större hotell och viktiga officiella byggnader.

Folk som strandsatts på flygplatsen under utegångsförbudet började röra sig hemåt.

Förutom utegångsförbudet har myndigheterna begränsat tillträdet till sociala medier och meddelandetjänster på internet för att hindra spridningen av falska nyheter.

Den lankesiska börsen håller stängt under måndagen, och skolorna hålls stängda till onsdag.

Landets nationella säkerhetsråd ska på måndagen samlas till möte. Det finns viss oro för hämndattacker. Under kvällen och natten har en bensinbombsattack ägt rum mot en moské i norr, och två butiker ägda av muslimer i den västra delen av landet har satts i brand.

På söndagskvällen upptäcktes en två meter lång rörbomb nära vägen mot Colombos internationella flygplats. Den desarmerades av polis.  

Det var tidigt på söndagsmorgonen lokal tid som en serie explosioner inträffade i tre kyrkor och tre hotell i ett synbarligen samordnat angrepp. Nåra timmar senare skedde ytterligare två explosioner, dels i ett hotell, dels i en fastighet som polisen höll på att genomsöka.

De flesta dödsoffren krävdes i kyrkorna, varifrån skräckinjagande scener beskrevs med sargade kroppar under nedrasade tak och splittrade bänkar.

En australisk överlevare som befann sig i en frukostmatsal på lyxhotellet Shangri-La i Colombo när en bomb detonerade säger till radiostationen 3AW att hotellet blev scen för ”ett fullständigt blodbad”.

– Folk skrek och det låg kroppar överallt.

Han och en medresenär hade sett två män med ryggsäckar några sekunder före explosionen, säger han.

Bland dödsoffren tros finnas runt 30 utländska medborgare. Av dessa har myndigheterna hittills bekräftat att fem britter omkommit, varav två även med amerikanskt medborgarskap, liksom tre danskar, tre indier, två turkar, två kineser och en person från vardera Portugal, Japan och Nederländerna. Australiska medier rapporterar att två australiska medborgare också omkommit.

Det finns även uppgifter om att personer från Polen, Pakistan, Bangladesh och Marocko ska finnas bland offren men det har inte slagits fast officiellt. 

Det svenska utrikesdepartementet gick på söndagskvällen ut med en avrådan från ”icke-nödvändiga” resor till hela Sri Lanka med anledning av säkerhetsläget. Avrådan gäller tills vidare.

– Det är turist- och besöksresor som vi avråder från, säger Erika Dahlberg på UD:s pressjour.

Vid 10.30-tiden svensk tid på måndagen hade UD:s presstjänst inga uppgifter om skadade eller omkomna svenskar.

Läs mer:

Attentaten i Sri Lanka – detta har hänt 

Michael Winiarski: Den här gången slog terrorn till utan förvarning

Värsta våldsutbrottet i Sri Lanka på tio år