Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-17 06:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/dodssiffran-stiger-till-sju-efter-skjutningen-i-odessa/

Världen

Dödssiffran stiger till sju efter skjutningen i Odessa

Bild 1 av 3 Polis på plats i Odessa i Texas.
Foto: Mark Rogers/AP
Bild 2 av 3
Foto: Tim Fischer/AP
Bild 3 av 3 Den kapade postbilen och en tillknycklad polisbil.
Foto: Sue Ogrocki

Det började med en utebliven blinkerssignal och slutade med sju döda och 22 skadade i ännu en amerikansk masskjutning.

Varför mannen hade ett vapen nära till hands är en fråga som polisen i Texas ännu inte har något svar på.

Det var vid 14-tiden på lördagen lokal tid, 21-tiden svensk, som en bilist stoppades för en trafikkontroll på motorvägen I-20 mellan städerna Midland och Odessa i Texas. Mannen hade bytt fil strax före en trafiksignal men låtit bli att blinka. Detta fick en polispatrull i närheten att reagera och stoppa mannen.

När poliserna stannade bakom mannens bil öppnade han plötsligt eld mot dem och körde sedan från platsen. En av poliserna skadades allvarligt men inte livshotande.

Efter att han flytt från platsen åkte gärningsmannen runt i staden och sköt mot personer, till synes helt slumpmässigt, från bilen. Efter en stund sköt mannen ihjäl en ung kvinna som arbetade för posten och bytte till hennes bil.

– Vi har över 15 brottsplatser i det här ärendet, sade polischef Michael Gerke på en presskonferens på söndagen. 

Dödsiffran har sedan lördagskvällen stigit till sju personer. Ett av dödsoffren var en 15-årig flicka. 22 andra, varav tre poliser och ett barn på 17 månader, skadades. 

Gärningsmannen identifierades på söndagen som 36-årige Seth Ator, men under presskonferensen på söndagen vill polischefen inte nämna skyttens namn. 

– Vi har fastställt hans identitet och det går att få information om det i ett annat forum. Men jag vill inte ge skytten ett så här stort forum, sade Michael Gerke.

Mannen ska ha skjutit med någon form av halvautomatiskt vapen, enligt Gerke. Polisen håller på att undersöka hur han kommit över vapnet och om detta kan ha skett illegalt. 

Jakten på mannen slutade på parkeringen utanför biografen Cinergy Odessa vid östra utfarten mot Midland och polisen utesluter inte att mannen kan ha varit på väg in på biografen för att skjuta ännu fler människor.

– Det är fortfarande mycket tidigt i utredningen men om vi säger så här, varför åker man till en biograf om inte för att gå in på den? sade Michael Gerke.

President Donald Trump har informerats om händelsen som är den andra masskjutningen i Texas i augusti. I början av månaden dödade en 21-årig man 22 personer i El Paso.

Läs mer: 

Skarpa politiska reaktioner efter Texasskjutning: ”Detta är åt helvete”