Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Dödsskjutningar på judiskt museum

Foto: Nicolas Maeterlinck/AFP

Två kvinnor och en man har skjutits ihjäl inne i och utanför det judiska museet i Bryssel strax före klockan 16 i dag. En fjärde person skadades mycket svårt. En misstänkt som greps av polisen har släppts.

Skjutningen inträffade på Rue des Minimes vid det judiska museet i Bryssel då en Audi med två personer stannade till på gatan utanför entrén. En person med ryggsäck gick ut från passagerarsidan och in mot museet där han öppnade eld mot människor utanför och även inne i museet, skriver tidningen La Libre.

Enligt polisen dog de tre direkt på platsen medan en fjärde har skadats mycket svårt, uppger belgiska Nieuwsblads. Bilder från platsen visar att minst två personer sköts ihjäl inne på museet.

Tolv personer har förts till sjukhus med chockskador.

– Dessa mord ett resultat av den ständiga hets mot judar som pågår i Europa, sa Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i ett uttalande sent på lördagskvällen skriver AFP.

Belgiens vice premiärminister, samt utrikesminister, Didier Reynders som höll ett valmöte alldeles intill hörde skotten och slog larm till polis och ambulans. Han skriver i twittermeddelande att han är chockad över det som hänt.

Till en tidning säger Reynders att han rusade fram till platsen där han såg flera människor ligga på marken.

Också inrikesminister Joëlle Milquet befann sig i närheten och kom till platsen efter några minuter. Hon säger till La Libre att ”att det är troligt att det rör sig om en antisemitisk attack”.

Flera menar att det rör sig om ett antisemitiskt dåd, en av dem Bryssels borgmästare Yvan Mayeur som säger att det inte är en slump att morden ägde rum vid museet. Ordföranden för en belgisk organisation mot antisemitism, Joel Rubinfeld, kallar dådet för en terrorattack:

– Det som har hänt är det oundvikliga resultatet av ett samhällsklimat som framkallar hat, säger han.

Enligt ordföranden för ett paraplyorgan för judiska organisationer i Belgien (Centre de coordination des organisations juives de Belgique), Maurice Sosnowski, är det första gången sedan andra världskriget som en attack riktad mot judar har ägt rum i Bryssel:

– Det är svårt att tro att det skulle vara något annat, säger han till tevestationen RTBF.

Sosnowski säger också att den hatpropaganda som sprids i landet måste stoppas innan ord övergår till handling.

Minst ett vittne kunde anteckna siffrorna på bilens registreringsskylt och övervakningskameror på platsen tros ha filmat händelsen. Strax före klockan 18 grep polisen en man som efter förhör kunde släppas. Han betraktas nu som ett vittne och är inte misstänkt, skriver De Standaard.

Polisen söker nu alltså två män, en som försvann i bil och en som flydde till fots.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.