Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Dödstalen i krigen sjunker igen

Foto: Andrea DiCenzo/NurPhoto/REX

De senaste årens trend mot blodigare krig är nu bruten. Förra året sjönk dödssiffran. Den är fortfarande klart högre än före den arabiska våren, men den långsiktiga trenden är allt färre döda.

Under några år i början av 2000-talet var antalet döda i krig i världen historiskt lågt. Dödligheten hade då sjunkit sedan murens fall – ojämnt men, sett i backspegeln, tydligt.

Efter den arabiska våren 2011 vände det upp igen, och 2014 skördade världens väpnade konflikter 130 000 direkta dödsoffer när såväl våldshändelser med en enskild aktiv part som händelser med flera parter räknats in.

Det var mer än någon gång sedan 1994, året för folkmordet i Rwanda. Syrien och Irak var de blodigaste skådeplatserna.

Men 2015 sjönk antalet till 118 000, visar nya siffror från konfliktforskarna i Uppsala.

Den långsiktiga trenden sedan andra världskriget är att det dör färre och färre människor i krig.

Det blodiga året 2014 var det värsta på en generation, men om det visar sig ha varit en tillfällig topp var den betydligt lägre än de som nåddes under decennierna dessförinnan.

Under de blodigaste åren på 1950-, 1960-, 1970- och 1980-talen, när världens befolkning var mindre än i dag, var dödstalen flera gånger högre.

En av de viktigaste förklaringarna är att stater alltmer sällan är inblandade i krig mot andra stater. Stater kan frigöra en ofantligt mycket större kapacitet för våld än enskilda grupper kan, hur blodtörstiga dessa än är.

– På sätt och vis kan man säga att våldet har flyttat från den formella politiska nivån till en nivå där kriminalitet och politik möts, säger Dan Smith, chef för Stockholms fredsforskningsinstitut och Mellanösternexpert.

Skulle trenden kunna vända? Kanske om Syrienkriget internationaliseras, spekulerar forskarna. Eller om det kommer till konfrontation i Östasien, där spänningen är hög mellan framför allt Kina och flera grannländer med band till USA.

– Men jag är övertygad om att alla inblandade är inriktade på att försöka undvika krig. Alla vet att det inte är värt det, säger Smith.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.