Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Dödstalen justeras ned

Antalet döda i de norska terrorattentaten justeras ned. Sammanlagt beräknas 76 ha dött på Utöya och i Oslo, och inte 93 som tidigare angetts.

Polisens presskonferens på måndag eftermiddag inleddes med informationen att det är färre människor som dött i Anders Behring Breiviks två attentat än vad man tidigare räknat med. På Utöya räknade man tidigare med 86 döda, men där ska den korrekta siffran vara 68. I Oslo meddelades att åtta dött, vilket är en mer än de sju som man tidigare räknat med.

Anledningen till att siffran slog så fel först var enligt polisen det kaos som rådde på ön Utöya på fredag kväll. Vissa kroppar kan ha räknats flera gånger. Polisen var ändå övertygad om att det var nödvändigt att gå ut med en mer korrekt siffra än de tio döda som först nämndes i vissa pressuppgifter.

Polisen påpekade att antalet döda kan komma att räknas upp under kommande dagar. Sökande efter kroppar pågår fortfarande, både på ön och i fjorden.

Under frågestunden efter presskonferensen fick polisen svara på den kritik som framförts om den tid det tog att komma till undsättning på Utöya.

– Bil är det snabbaste transportmedlet för att ta sig från Oslo. Vi har inte obegränsat med helikoptrar, vi har en, sade polisens stabschef John Fredriksen, och tillade:

– Beredskapstruppen tillkallades klockan 17.38. De var på Utöya 18.25. Bättre respons än så kan man inte begära.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.