Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-06 23:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/dodstalen-stiger-nar-nya-coronaviruset-nar-allt-fler-lander/

VÄRLDEN

Nya viruset når fler europeiska länder – många fall kopplas till Italien

En skylt i Casalpusterlengo manar befolkningen att hålla sig hemma på grund av coronaviruset. Staden ligger i Lombardiet, den värst drabbade regionen i Italien.
Foto: Claudio Furlan/AP

Det nya coronaviruset fortsätter att sprida sig i Europa. På onsdagen fick Grekland, Rumänien och Norge sina första bekräftade fall, vilket gör att 15 europeiska länder nu har nåtts av viruset. Flera av de nya fallen spåras till det hårt drabbade Italien.

Även i Finland har ett fall av det nya coronaviruset bekräftats med koppling till de hårt drabbade delarna av norra Italien. Det rör sig om en finländsk kvinna som fått smittan i Milano, uppger Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt för svenska Yle. Det är landets andra fall av smittan.

I Norge testades en kvinna positivt på onsdagen. Kvinnan befinner sig i Tromsö i nordliga Norge och är frisk, helt utan symtom, enligt landets Folkhälsoinstitut till Verdens Gang. Den smittade har befunnit sig i ett av de drabbade områdena i Kina och testades som ett led i en riskutvärdering efter att hon kom till Norge i helgen. Provet var endast svagt positivt och norska Folkhälsoinstitutet klassar smittorisken som mycket osannolik.

Den smittade i Grekland är en kvinna som nyligen kommit hem från en resa i norra Italien och just nu befinner sig i staden Thessaloniki i nordöstra delen av landet, enligt Greek city times.

I Rumänien har en man bekräftats smittad i närheten av Gorj i sydvästra delen av landet. Mannen har varit i direktkontakt med en italiensk medborgare som reste till Rumänien tidigare i februari, enligt landets hälsominister Victor Costache, skriver Reuters.

De nya fallen innebär att viruset nu nått 15 europeiska länder.

På ett hotell på spanska Teneriffa har fyra personer bekräftats smittade, enligt El Pais. Samtliga drabbade är italienare. Hotellet H10 Costa Adeje Palace sattes i karantän på tisdagen då en italiensk läkare insjuknade. Omkring tusen personer ska hållas i karantän på hotellet i två veckor. Två svenskar bor på hotellet, enligt resebolaget TUI.

Även på spanska fastlandet, bland annat i huvudstaden Madrid, har sex fall rapporterats.

Italien, dit flera av de nya fallen kopplas, är värst drabbat av de europeiska länderna. Inom Italiens gränser fortsätter antalet smittade att stiga och är nu uppe i över 320 personer. Totalt har tolv personer dött i landet.

EU-kommissionen meddelade på onsdagen att man nu gör en samlad insats mot viruset och bistår bland annat med expertteam och finansiell hjälp till medlemsländerna.

– Situationen är bekymmersam och det är avgörande att vi vidtar nödvändiga åtgärder för att försöka hejda spridningen, sade Stella Kyriakides, EU:s hälsokommissionär på presskonferensen.

Vid sextiden på kvällen, lokal tid, uttalade sig även USA:s president Donald Trump om det nya coronaviruset. Han sade då att landets vicepresident Mike Pence ska bli ansvarig för USA:s beredskap för och arbete mot virusets spridning.

– Mike Pence har en särskild talang för detta, sade presidenten.

Hittills har USA haft 60 bekräftade fall av det nya coronaviruset. Enligt Donald Trump är det i dagsläget 15 som är sjuka. Han uppgav att viruset utgör en mycket liten risk för det amerikanska folket.

– Vi är redo att anpassa oss och vi är redo att vad vi än måste göra allteftersom sjukdomen sprids, om den sprids.

Även vicepresidenten Mike Pence uttalade sig kort på onsdagskvällen.

– Det finns inget som vi prioriterar högre än säkerhet, hälsa och välmående för det amerikanska folket, sade han.

Allt mer tyder att coronautbrottet kan bli en pandemi. Världshälsoorganisationen WHO gick på onsdagen ut med en uppmaning till världens länder att skyndsamt förbereda sig på att hantera smitta i en större skala.

– Vi tar utbrottet på största allvar, säger Hans Klug, ansvarig för WHO i Europa på en pressträff.

Klug påpekade även att dödligheten för covid-19 är förhållandevis låg och att det inte finns anledning till panik. Vid händelse av ett globalt utbrott är fattiga länder särskilt utsatta.

– Mitt budskap är att följa råden från era länders hälsomyndigheter, säger han.

Även Brasilien, som första land i Sydamerika, och Pakistan fick sina första bekräftade fall på onsdagen, skriver Reuters.

Samtidigt som spridningen av nya coronaviruset ökar runt om i världen minskar spridningen i Kina. För första gången är nu spridningen större utanför Kina än inom landet.

I virusets epicentrum, Hubeiprovinsen i Kina, avled på tisdagen 52 insjuknade personer, den lägsta siffran på tre veckor. Från området rapporterades 401 nya smittade, men i övriga Kina har endast fem nya fall bekräftats.

Trots det något förbättrade läget råder fortsatta restriktioner i landet, bland annat meddelade regimen på onsdagen att kineser som besökt länder med större spridning av covid-19 kommer hållas isolerade i 14 dagar när det återvänder, enligt Reuters.

På tisdagen sattes även 94 passagerare i karantän på ett plan till Peking från Seoul efter att tre personer ombord hade feber.

Hittills har omkring 50 personer har dött av viruset utanför Kina. Totalt har knappt 2.800 personer avlidit sedan utbrottet i början av året, enligt data från Johns Hopkins.

Så smittsam och dödlig är covid-19 jämfört med andra sjukdomar*

* i nuläget. Siffrorna är i brist på vaccin, annan behandling eller andra åtgärder.

Så smittsam och dödlig är covid-19 jämfört med andra sjukdomar*
Källor: Folkhälsomyndigheten, CDC, ECDC, WHO. Grafik: Maria Westholm.

Läs mer: Coronasmittan i Italien spreds på ett sjukhus

Läs mer: 1.000 hotellgäster i karantän på Teneriffa

Läs mer: Coronaviruset: Galopperande spridning i Iran – oro i Gulfstaterna