Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Döende pojke får önskan uppfylld

8-årige Dorian Murray i Rhode Island, USA, ska dö av sin cancer, men dessförinnan vill han bli känd i Kina. Via sociala medier har hans önskan nått ut över hela världen.

– Den här sortens medmänsklighet och solidaritet ser man inte varje dag. Tusentals människor dök upp en ganska kylig dag för att göra detta, säger fotografen Petr Hejl.

Det är hans flygfotografier från staden Westerlys strand på måndagen som nu sprids flitigt i sociala medier. Bilderna visar hur mängder av människor bildar #DStrong.

Hashtaggen startades av Dorian Murrays pappa efter ett samtal dem emellan förra veckan. Pojken sade att innan han ska till himlen vill han bli känd i Kina ”för att de har den där bron”. Han menade visserligen Kinesiska muren, men pappan tog önskan på allvar och uppdaterade en Facebooksida med den.

Inlagget har delats flitigt även av lokala kändisar som delstatens demokratiske senator Sheldon Whitehouse och internationella stjärnor som programledaren och komikern Conan O’Brien. En Xu Jin spred det vidare på Weibo, bland annat med en bild från Kinesiska muren, och mängder av kineser har tagit rygg på henne. Den kinesiska mikrobloggen har publicerat en film med hälsningar till Dorian Murray.

China Dailys Peking-redaktion har tagit ett gruppfoto i stöd till pojken, liksom ambassadpersonal och kinesiska skolbarn i Washington. Dorian Murray fick cancerdiagnosen rhabdomyosarkom som fyraåring. Sedan läkare slagit fast att den i hans fall är obotlig har behandlingen avslutats och han har flyttat hem.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.