Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Dom mot Bahrainsvensk fastställd

En appellationsdomstol i Bahrain fastställde på onsdagen domen mot en svensk och en dansk medborgare samt 19 andra personer som anklagats för kuppförsök. Utrikesminister Carl Bildt är "djupt oroad".

Svenske medborgaren Mohammed Habib al-Muqdad är en av dem som fått livstids fängelse för terrorbrott och försök att störta regimen. En annan av de dömda är den danske människorättsaktivisten Abdulhadi al-Khawaja.

Domarna utfärdades ursprungligen av en militärdomstol i juni.

 

– Den är mycket hård och vi förväntar oss att Bahrain fullt ut respekterar de mänskliga rättigheterna, säger Bildt till TT om domen.

Svenska ambassaden i Abu Dhabi i Förenade arabemiraten följer fallet och är också regelbundet i kontakt med al-Muqdad.

– Vi har försökt att engagera oss för att man ska lösa upp de politiska problemen.

Utrikesministern använder även sociala medier för att påverka.

– Jag skickade en sådan där tweet, berättar Bildt.

– Jag har åtskilliga tusen followers i Bahrain, inklusive högt upp i statsledningen. Så vad jag säger där, det vet jag når direkt in i samhället.

Domstolens beslut förvånande ingen, säger människorättsgruppen Bahrain Youth Society for Human Rights (BYSHR) till TT.

– Vi har sagt från början att detta inte är en rättvis rättegång, säger Mohammed al-Maskati, ordförande för BYSHR i telefon från Manama.

Många gripna, inklusive de båda nordborna, har länge vittnat om övergrepp och omänsklig behandling i de bahrainska fängelserna. BYSHR har dokumenterat tortyr med elchocker, sexuella övergrepp, grova fall av misshandel och grova kränkningar från regimstyrkor. Åtalade har dessutom nekats tillträde till både advokater och anhöriga, säger al-Maskati.

Totalt har al-Muqdad tidigare dömts till mer än femtio år i fängelse men fler åtal väntar, både honom och det växande antalet bahrainier som grips, fruktar al-Maskati.

Al-Muqdad, som har både svenskt och bahrainskt medborgarskap, är i 50-årsåldern och greps under de stora demonstrationerna mot kungahuset i Bahrain i februari. Han släpptes ett tag som ett led i myndigheternas försök att blidka protesterna, men greps sedan på nytt.

Flera organisationer har vittnat om att al-Muqdad och de andra fängslade torterats inför rättegångarna.

Bahrain

Bahrain är en östat i Persiska viken, till ytan ungefär lika stor som halva Öland, med knappt en miljon invånare.
Majoriteten är shiamuslimer. Den styrande kungafamiljen Al Khalifa är dock sunnimuslimsk och anklagas för att diskriminera shiiterna.
I februari bröt demonstrationer ut, inspirerade av upproren i Tunisien och Egypten. Protesterna slogs ner brutalt av myndigheterna med hjälp av soldater från Saudiarabien.
Svensken Mohammed Habib al-Muqdad, shiitisk skriftlärd och politisk aktivist, är en av många aktivister som från exilen och inifrån Bahrain försökt verka för mänskliga rättigheter.

    Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.