Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/dom-mot-tidigare-trumpradgivare-kan-lindras-aklagare-hoppar-av-fall/

Världen

Dom mot tidigare Trumprådgivare kan lindras – åklagare hoppar av fall

Roger Stone.
Roger Stone. Foto: Andrew Caballero-Reynolds/AFP

Det amerikanska justitiedepartementet vill lindra fängelsedomen mot Roger Stone, tidigare rådgivare till president Donald Trump. Man går därmed emot sina egna åklagare och beskedet har fått fyra åklagare med ansvar för åtalet mot Stone att hoppa av, rapporterar New York Times.

67-årige Roger Stone åtalades i samband med den särskilde åklagaren Robert Muellers Rysslandsutredning, om Moskvas inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016.

Stone åtalades på sju punkter, bland annat för att ha ljugit inför representanthusets underrättelseutskott och för förhindrande av rättvisan.

I november förra året dömdes han på samtliga åtalspunkter. Straffet skulle meddelas i februari, och på måndagen yrkade åklagare vid justitiedepartementet på sju till nio år i fängelse. 

Men det övre skiktet på justitiedepartementet vill att straffet lindras och på tisdagskvällen, svensk tid, lämnades en ny rekommendation in. Den gör gällande att en fängelsedom för Stone är berättigad, men att den av åklagarna rekommenderade påföljden inte ”tjänar rättvisan i det här fallet”, rapporterar New York Times. Man specificerar dock inte vad som är en lämplig påföljd. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1227122206783811585?s=20

Beslutet att kringgå sina egna åklagare kommer efter att president Donald Trump på tisdagen klagat över åklagarens rekommendation. 

”Det här är en hemsk och mycket orättvis situation. De verkliga brotten begicks på andra sidan, och ingenting händer. Kan inte tillåta detta justitiemord”, skrev den amerikanska presidenten på Twitter.

Många har ifrågasatt tajmingen av justitiedepartementets reviderade rekommendation, skriver CNN. Men enligt Kerri Kupec, talesperson för justitiedepartementet, togs beslutet före Trumps Twitterinlägg och utan att först tala med Vita huset. 

På grund av den ändrade rekommenderade påföljden har nu Aaron Zelinsky, tillsammans med tre andra åklagare med ansvar för åtalet mot Roger Stone, önskat att hoppa av fallet. 

Zelinsky har också avgått från en specialtillsatt tjänst vid  åklagarmyndigheten, skriver New York Times.

Läs mer: Trumps rådgivare döms för lögner till kongressen