Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Domare med Trumpkeps kan tvingas avgå

Foto: IBL

En kanadensisk domare har hamnat i en kritikstorm efter att ha haft Donald Trumps kampanjkeps på sig i sin rättssal. Nu ska en disciplinnämnd avgöra om han kan tvingas avgå, rapporterar the Guardian.

Den kanadensiska domaren Bernd Zabel klev i november in i sin rättssal i Ontario iklädd en röd keps med texten ”Make America great again”. I rättssalen ska han ha sagt att kepsen markerade en ”aldrig tidigare skådad” kväll i USA och påstod att han var den enda bland sina kollegor som stöttar Donald Trump. Strax därefter mötte han stark kritik för sitt agerande och nu ställs han inför förhör, rapporterar The Guardian.

Sammanlagt har 81 formella klagomål riktats mot domaren. Det är fler klagomål än vad någon kanadensisk domare i provinsen någonsin tidigare fått, bekräftar domstolen i Ontario till tidningen.

Kritiken kommer bland annat ifrån 27 jurister från University of Windstor, där Bernd Zabel själv studerat, Kanadas muslimska advokatförening och Sydasiatiska advokatbyrån i Toronto. De framhåller att domarens agerande var olämpligt och hänvisar bland annat till Trumps tidigare kommentarer mot muslimer, mexikaner och funktionshindrade. 

Kvinnorättsorganisationen ”Women’s Legal Education and Action Fund” skriver bland annat i sitt klagomål att ”man kan bara föreställa sig de svårigheter och den misstro som någon som har överlevt sexuella övergrepp sannolikt skulle uppleva om hon behöver vittna inför en domare som så offentligt firade valet av en angripare”.

Enligt The Guardian har domaren bett om ursäkt för sitt agerande och bland annat kallat det hela för ett ”missriktat försök att markera en historisk händelse” och påstått att kepsen inte var tänkt som ett politiskt ställningstagande.

Klagomålen kommer att övervägas i slutet av augusti.

Det har riktats kritik mot flera domare i Kanada under senaste åren. I början av mars i år avgick en kanadensisk federal domare efter stark kritik mot att han frågade en kvinna i ett våldtäktsmål varför hon inte kunde hålla ihop knäna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.