Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Domarikonens död skakar presidentkampanj

Foto: REX/Shutterstock

Domaren i USA:s Högsta domstol Antonin Scalias plötsliga död skickar vågor genom hela det amerikanska politiska systemet. Den konservativa ikonen lämnar ett hål som president Barack Obama omedelbart lovade att fylla.

När den 79-årige Antonin Scalia gick till sängs efter en dag på en ranch i Texas sa han att han inte mådde riktigt bra. Han vaknade aldrig mer. Scalias frånfälle kommer i ett avgörande skede i USA, som befinner sig mitt under en intensiv valkampanj.

Antonin Scalia, en av Högsta domstolens nio domare, föreslagna av presidenten, godkända och utsedda på livstid av kongressen, har som få satt avtryck i det amerikanska statsskicket, som vilar på maktdelningens princip.

Scalia utsågs av den dåvarande presidenten Ronald Reagan den 26 september 1986, godkändes med enhällighet av senaten och var den mest seniora av dagens domare. Han var djupt konservativ och följde troget sin ideologiska övertygelse i sitt värv – bland annat i frågor som dödsstraffet, abortfrågan och homosexuellas rättigheter – och han var väl känd som en intellektuellt framstående och unikt välformulerad jurist.

Hans död beskrevs som en jordbävning i USA, eller ”seismisk”, som president Barack Obamas förre rådgivare David Axelrod uttryckte det för CNN. ”En gigant”, ”inget mindre än en rockstjärna”, ”briljant”, ”retoriskt lysande” och ”en stor akademisk tänkare”, var några av de omdömen som fälldes om honom – från hela den politiska skalan. Och oavsett politiskt ställningstagande, Scalia stod långt ut till höger, är enigheten utbredd om hans påverkan, betydelse och skärpa.

Av Högsta domstolens återstående domare är fyra liberaler och fyra konservativa. Jämvikten gör den lediga platsen till en nyckelposition, och den tog genast plats i presidentvalskampanjerna.

Flera av de republikanska presidentkandidaterna krävde, efter att ha beklagat förlusten av en framstående jurist, domare och amerikan, att hans efterträdare utses först av nästa president.

Samma uppmaning kom senatens ledare Mitch McConnell. Från Vita huset kom emellertid snabbt besked: president Barack Obama kommer att nominera en ersättare till Antonin Scalia. Den nomineringen får, oavsett vem det är, svårt att ta sig igenom senaten, som republikanerna i dag kontrollerar.

Hillary Clinton, som kandiderar för demokraterna, twittrade kort därpå att det var anmärkningsvärt att Republikanerna hotar att fälla en nominering. För Obama finns förstås inga alternativ; platsen är central, och att lämna den tom i närmare ett år kommer inte på fråga.

Scalia var en ikon, född i Elmhurst, New York, son till en siciliansk far som undervisade i romanska språk på college och till en mor som också var italienskättling och grundskolelärare. Han tog sin juristexamen på Harvard. Han var katolik, gift och fick nio barn och 28 barnbarn.

Som jurist gick han alltid tillbaka till USA:s grundare och till ursprungstexterna, framför allt förstås till konstitutionen. Han hyllades för det, men kritiserades också för att vara rigid och inte följa med sin tid. Men till skillnad från de som ser konstitutionen som ett levande dokument, såg Scalia grundarnas ord och djupa mening. Han gjorde också den muntliga framställningen till en konst.

Under sina tre decennier i Högsta domstolen gick hans bedömningar på tvärs med liberalernas, vilket inte hindrade också starka band. Hans vänskap och flitiga operabesök och middagar med kollegan och liberalen Ruth Bader Ginsburg är väl kända. Han var också själv föremål för både teater och opera, och pjäsen ”The Originalist” om Scalia spelades för utsålda hus i Washington förra året.

Scalias död och tidpunkten för den, mitt under presidentvalskampanjerna, kommer att få enorm betydelse. En del av den är omedelbar och gäller pågående rättsfall. Inte heller de ärenden där förhandlingar och argumentation har skett kan bära med sig hans ande: inga fall i HD är stängda så länge inget beslut har meddelats.

På längre sikt är den plötsliga frånvaron av Scalia en brännande fråga som i ett slag gör USA:s högsta domstol till kampanjpolitik. Det handlar inte enbart om vem som utses att efterträda Antonin Scalia – tre av de övriga ledamöterna är 75 år eller äldre och det är inte otroligt att den som blir USA:s president kommer att nominera flera av de domare som för flera decennier framöver kommer att påverka amerikansk lagtolkning och politik. 

Domarna i USA:s högsta domstol

Samuel Alito, född 1950, konservativ, nominerad av George W Bush, tillträdde 2006

Stephen Breyer, född 1938, liberal, nominerad av Bill Clinton, tillträdde 1994

Ruth Bader Ginsburg, född 1933, liberal, nominerad av Bill Clinton, tillträdde 1993

Elena Kagan, född 1960, liberal, nominerad av Barack Obama, tillträdde 2010

Anthony Kennedy, född 1936, röstar både liberalt och konservativt, nominerad av Ronald Reagan, tillträdde 1988

John Roberts (ordförande), född 1955, konservativ, nominerad av George W Bush, tillträdde 2005

Sonya Sotomayor, född 1954, liberal, nominerad av Barack Obama, tillträdde 2009

Clarence Thomas, född 1948, konservativ, nominerad av George HW Bush, tillträdde 1991

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.