Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-24 05:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/domd-terrorist-stal-harddisk-fran-aklagarkontor/

Världen

Dömd terrorist stal hårddisk från åklagarkontor

En 27-årig man i Belgien har gripits för att ha stulit en hårddisk med obduktionsrapporter från terrorattentaten i Bryssel våren 2016. Mannen själv är dömd för att ha stridit för terrorsekten IS i Syrien.

Ossi Carp
Rätta artikel

Det var förra torsdagen som en hårddisk, en telefon, en diktafon och flera föremål stals från rättsmedicinska avdelningen på statsåklagarens huvudkontor i Bryssel. Redan dagen därpå kunde 27-åringen gripas då telefonens gps kunde spåras.

Uppgifter om mannens identitet och stöldgodset läckte till medier varför åklagare tvingades offentliggöra delar av ärendet på onsdagen. Hårddisken innehåller kopior av dokument från flera fall, däribland obduktionsrapporterna från terrorattentaten i Bryssels tunnelbana och flygplatsen Zaventem den 22 mars 2016.

Den misstänkte anges av myndigheter som endast IK, men det är av flera medier klargjort att det rör sig om Iliass Khayari, som nekar till brott. Den 29 december reste han till Syrien för att ansluta till terrorsekten IS. Ett halvår senare återvände han skottskadad med en punkterad lunga och skadad överarm.

Khayari ska ha hävdat att han halshuggit någon i Syrien, men det ingick inte i terroråtalet som slutade med att han 2016 dömdes till fem års fängelse. Medåtalade var bland andra de ökända terroristrekryterarna Jean-Louis Denis och Khalid Zerkani som ledde ett nätverk med flera av huvudpersonerna i såväl Bryssel- som Parisattackerna.

Khayari släpptes efter halva fängelsestraffet nu i juni. Sedan dess ska han, enligt försvarsadvokaten, ha skaffat jobb som värmeingenjör och börjat planera att bilda familj. Hon säger vidare att hennes klient inte har ekonomiska incitament att stjäla något och att den stulna mobilens positioner inte stämmer överens med 27-åringen egen telefons.

Stölden på statsåklagarens högkvarter har väckt stor uppmärksamhet och många frågor. Åklagarmyndigheten har sagt att det inte är säkert att stölden var riktad, men hur 27-åringen kommit in och sedan ut ur byggnaden med de stulna föremålen har inte förklarats.