Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Domedagsklockan närmare midnatt

Mänskligheten har många gånger närmat sig noll, det vill säga kärnvapenkrig.
Mänskligheten har många gånger närmat sig noll, det vill säga kärnvapenkrig. Grafik: DN.se
Domedagsklockan – som symboliskt visar hur nära undergången mänskligheten är – har flyttats en minut närmare midnatt och står nu på fem minuter i tolv. Ju närmare domedagsklockan är midnatt, desto större är risken för ett kärnvapenkrig.

De "klockansvariga" på tidskriften Bulletin of Atomic Scientists (BAS) flyttade fram klockan en minut närmare midnatt i tisdags. Midnatt anger utbrottet av en fullskalig konflikt med kärnvapen.

För två år sedan flyttades klockan åt andra hållet, i förhoppning om ett bättre globalt samarbete kring kärnvapenfrågor.

– Det är tydligt att den förändring som verkade vara på gång inte förverkligats, beklagar dock BAS.

BAS konstaterar att samtalen mellan USA och Ryssland om nedrustning går åt rätt håll, men att andra områden lämnar mycket att önska. Att USA, Kina, Iran, Indien, Pakistan, Egypten och Israel ännu inte har ratificerat avtalet mot provsprängningar av kärnvapen försätter världen i fara från den fortsatta utvecklingen av kärnvapen, säger BAS.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.