Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Domedagsstämning i vattenkrisens Kapstaden

Folk köar för att hämta vatten vid en källa i Kapstaden.
Folk köar för att hämta vatten vid en källa i Kapstaden. Other: AP

Oron stiger i Kapstaden där hotet om ”dag noll” tornar upp sig som ett mörkt moln på horisonten. Då sinar kranarna och den sydafrikanska staden riskerar kaos och anarki i vattenbristens spår.

När Talita van der Heever för första gången läste om ”dag noll” höll hon på att koka vatten för att ge sin dotter mjölkersättning. Hon slogs av insikten att tusentals mammor i Kapstaden – omkring hundra mil från hennes eget hem i East London – snart inte skulle kunna mata sina bebisar på samma sätt, eftersom pulvret måste blandas med vatten.

– Jag hade inte hört talas om "dag noll" innan och blev helt chockad. Jag kände att jag var tvungen att hjälpa till, säger hon till TT över telefon.

För att sprida ordet tog Talita van der Heever sin mobil och gick raka vägen in i badrummet för att spela in ett meddelande med sin spolande toalett i bakgrunden – ett ljud som många tar för givet i vardagen men som snart kan tystna i Kapstaden. Nödropet skickades till 300 av hennes kontakter och blev startskottet för en gräsrotskampanj som samlar in och skänker vatten till behövande i Kapstaden.

– Jag är oroad över att vattenkrisen ska sprida sig till andra delar av Sydafrika. Gensvaret på kampanjen har varit enormt, men det finns fortfarande mycket kvar att göra, säger hon.

Torkan som under flera år har plågat Sydafrikas näst största stad har beskrivits som den värsta på över ett sekel. Enligt forskare har den förvärrats av den globala uppvärmningen.

Läs mer: Forskarlarm: Teknik räcker inte för att nå klimatmål 

Nu varnar myndigheter för att Kapstadens kranar kommer att sina om inte dess omkring fyra miljoner invånare håller sig till en förbrukning på under 50 liter vatten per dag och person.

En särskild webbsida håller koll på läget och om utvecklingen inte vänder väntas ”dag noll” inträffa den 16 april. Samtidigt bråkar politikerna om vem som bär ansvaret för misslyckandet med att stoppa katastrofen, som förutom torkan förklaras av en explosiv befolkningstillväxt.

Torrlagda kranar har gått från möjligt till sannolikt, enligt Helen Zille som leder provinsregeringen i Västra Kapprovinsen där Kapstaden är huvudort. Även om hon tror att det fortfarande är möjligt att undvika – om alla respekterar den dagliga vattenransonen – har hennes fokus skiftat till att förbereda staden för värsta möjliga scenario.

”Frågan som upptar all min vakna tid är: Hur ser vi till att det finns tillgång till vatten och förebygger anarki när dag noll är här?” skriver Zille i en debattartikel i Daily Maverick och fortsätter: ”Som det ser ut nu är utmaningen större än vad någon storstad har stått inför sedan andra världskriget eller 9/11.”

Läs mer: Historisk torka: Vattenbrist hotar Kapstaden 

Blir ”dag noll” verklighet kommer polis och militär att sättas in för att säkra 200 platser där invånarna kommer att kunna hämta 25 liter vatten per dag. Samtidigt kommer sjukhus, skolor och andra viktiga institutioner samt tätbefolkade områden som löper högre risk för sjukdomar att undantas från vattenavbrottet.

Många kapstadsbor har hamstrat litervis i sina hem. Och vid en naturlig källa, sydost om stadskärnan, greps nyligen en person sedan slagsmål utbrutit bland de hundratals invånare som kommit dit för att hämta vatten.

Lokala myndigheter manar till lugn. Talita van der Heever tror och hoppas att sydafrikanerna kommer att stå enade och stötta varandra om vattnet tar slut.

– Min tro på mänskligheten är stark. Trots att många har en annan bild så är Sydafrika ett land där människor går samman för att hjälpa varandra. Mest orolig är jag för att sjukdomar ska bryta om det inte finns möjlighet för alla att sköta sin hygien, säger hon.

Fakta:Tips för att klara sig på 50 liter vatten

Från den 1 februari införs nya restriktioner för hur mycket vatten invånarna i Kapstaden får använda per person och dag: 50 liter. För att hjälpa till har myndigheterna i den sydafrikanska staden tagit fram information om hur förbrukningen kan fördelas under en dag.

 

3 liter: För att dricka (vatten, te, kaffe).

9 liter: För att diska (en fylld diskho per dag eller en diskmaskinstvätt var tredje dag).

10 liter: För att duscha (Stäng av och på vattnet. Ingen hårtvätt innebär 5 liter i minskad förbrukning och används tvättsvamp i stället går det bara åt 3 liter vatten).

1 liter: Till husdjur (små till mellanstora djur).

2 liter: Till tänder och händer.

5 liter: För att städa (varannan dag).

1 liter: Till matlagning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.