Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Amerikansk pastor lämnar Turkiet efter frisläppandet

En turkisk domstol har beslutat att frige Andrew Brunson, amerikansk pastor, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. 

Fallet har bidragit till iskylan mellan Ankara och Washington. Nu har den amerikanske pastorn Andrew Brunson lämnat Turkiet.

Brunson dömdes till drygt tre års fängelse på fredagen, men har avtjänat sitt straff enligt domstolen.

När rättegången mot Andrew Brunson i Turkiet återupptogs yrkade åklagaren på tio års fängelse, samtidigt ansåg åklagaren att pastorn inte längre skulle behöva sitta i husarrest.

Men domen stannade på drygt tre års fängelse. Och domstolen konstaterade att han inte behöver avtjäna straffet bakom galler eftersom han greps i oktober 2016 och varit frihetsberövad sedan dess. Sedan i juli har Brunson, som drivit en kyrka i Izmir i västra Turkiet, suttit i husarrest i väntan på nästa steg i rättsprocessen.

När domen föll grät pastorn av glädje.

– Jag är en oskyldig man. Jag älskar Jesus, jag älskar Turkiet, sade han strax före domstolens beslut.

Pastorn har anklagats, mot sitt nekande, för samröre med bland annat Gülenrörelsen – ledd av predikanten Fethullah Gülen, bosatt i exil i USA – som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan anklagar för kuppförsöket sommaren 2016.

På fredagskvällen lämnade Andrew Brunson Turkiet. Flygplanet med pastorn landar på en militärbas utanför Washington på lördagen och han kommer troligen besöka Vita huset samma dag, enligt USA:s president Donald Trump.

– Vi är ärade att ha honom tillbaka hos oss, sade Trump enligt Reuters.

Dagen innan domen föll rapporterade NBC News, med hänvisning till tre olika källor, att USA och Turkiet nått en överenskommelse om att Brunson skulle släppas under fredagens förhandling. Den exakta innebörden i avtalet är oklar men det ska bland annat innehålla löften från USA om att lätta på den ekonomiska pressen mot Turkiet. 

Trump förnekade på fredagen att USA kommit överens med Turkiet om att lätta på sanktionerna i utbyte mot att Brunson släpptes. 

Även en talesperson för UD i Washington, Heather Nauert, har sagt att departementet inte har någon kännedom om ett sådant avtal.

– Jag hoppas att han och hans fru ska kunna återvända till USA inom inte alltför lång tid. Det skulle vara ett viktigt steg framåt för USA:s och Turkiets relation, sade Nauert på torsdagen.

Nathan Shachar: Erdogan vek sig för pressen från USA

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.