Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-10 04:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/domstol-haver-dodsstraff-for-bostonbombare/

Världen

Domstol häver dödsstraff för Bostonbombare

Dzhokhar Tsarnajev.
Dzhokhar Tsarnajev. Foto: FBI

En statlig domstol i USA har beslutat att häva dödsdomen mot Dzhokhar Tsarnajev för bombningen under Boston maraton 2013, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Dzhokhar Tsarnajev dömdes 2015 till döden av en statlig domstol för inblandning i bombningen under Boston maraton 2013. Tre personer dödades vid attentatet och över 260 skadades. 

Domstolen ställer sig i stort sett bakom domen, men ålägger en lägre domstol att pröva åtalet igen för att fastställa vilket straff Dzhokhar Tsarnajev ska få istället. 

Tillsammans med sin äldre bror placerades han den 15 april 2013 den hemgjorda bomben bestående av två tryckkokare på mållinjen. Bröderna sökte skydd och höll sig gömda i tre dagar efter explosionen. De försökte sedan fly i en kapad bil. Under färden hann de skjuta ihjäl en polis och senare samma kväll dog även brodern sedan de hamnat i skottväxling med polisen. 

I 24 timmar stängde polisen av Boston och omkringliggande samhällen i jakt på Dzhokhar Tsarnajev. De fann honom tryckandes i en torrdockad båt i en förtort till staden. 

2015 fälldes han på alla 30 åtalspunkter. Påföljden fastställdes därefter till dödsstraff.

Försvarsadvokaterna argumenterade för att han inte fått en rättvis prövning eftersom rättegången genomfördes i Boston. Potentiella jurymedlemmar skulle därmed kunna vara påverkade av den gripande medierapporteringen om offer som förlorat kroppsdelar och skadats svårt vid attacken.  

Läs mer: Dödsdömda Bostonbombaren förd till högsäkerhetsfängelse 

Ämnen i artikeln

USA
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt