Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-31 16:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/domstol-putin-kan-sitta-vid-makten-till-2036/

Världen

Domstol: Putin kan sitta vid makten till 2036

Rysslands president Vladimir Putin.
Rysslands president Vladimir Putin. Foto: Alexey Nikolsky/AFP

Rysslands president Vladimir Putin kan sitta kvar vid makten till 2036, slår landets författningsdomstol fast. Härnäst väntar en folkomröstning i frågan.

TT Text

Putins föreslagna reform, som skulle ge honom möjlighet att återigen kandidera till presidentposten 2024 och sitta kvar vid makten till 2036, är förenlig med Rysslands grundlag. Det slår landets författningsdomstol fast i ett utslag på måndagen.

Enligt Putins förslag ska grundlagens begränsning, som föreskriver att en president som mest kan sitta i två mandatperioder, vara kvar. Men Putin själv ska kunna börja om.

Härnäst ska en folkomröstning om grundlagsändringen äga rum den 22 april. En folkomröstning som Valentina Matvienko, talman i parlamentets överhus, har slagit fast ”måste hållas trots olika bekymmer med coronavirus”.

Parlamentets under- och överhus har redan, liksom regionala parlament, sagt ja i olika omröstningar.

Putin reformpaket har mött hård kritik i liberala medier, men även i beslutande organ. I Moskvas stadsfullmäktige kritiserade presidenten så hårt att direktsändningen till sist stängdes av. Flera har protesterat och i helgen arresterades ett dussintal demonstranter i Moskva. 

På måndagen kommer besked om att Ryssland förbjudit alla offentliga sammankomster med fler än 50 deltagare i Moskva, i ett försök att förhindra den nya coronasmittan.

Läs mer: ”Putin sitter redan vid makten längre än Brezjnev”