Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 09:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/donald-trump-i-stormens-oga/

Världen

Donald Trump i stormens öga

Donald Trump visar upp en karta där Dorians kurs gick raka vägen in över Florida. På kartan, som var gjord av det nationella orkancentrumet NHC, hade någon ritat in en extra liten halvcirkel som fick Dorians framfart att sträcka sig ända in i Alabama. Foto: Jim Watson/AFP

En extra halvcirkel på en karta och en delstat som oväntat hotades av orkanen Dorian. USA:s president blev i veckan en lika oväntad meteorolog som fick orkanens framfart att blekna.

Orkanen Dorian är den kraftfullaste orkan som drabbat Bahamas sedan mätningar inleddes 1851. Som andra tropiska stormar föddes den långt ute i Atlanten, någonstans mellan Nordamerika och Afrikas västkust. Vad som sedan händer är oerhört svårt att förutsäga. Många av de tropiska cyklonerna tappar snart kraft medan andra plötsligt kan växa till förödande och dödliga vädersystem.

Och så blev det med Dorian.

Den 28 augusti förvandlades Dorian från en tropisk storm till en orkan som bara fyra dagar senare hade vuxit till en bjässe med vindar på 82 meter per sekund eller 295 kilometer i timmen. I dess väg låg Bahamas som senare kom att träffas med full kraft med förödande följder som resultat. Hur många som har dött på öarna är ännu okänt och kommer säkert att ta mycket lång tid att få svar på.

Men trots växande dödssiffror och bilder som ser ut att ha varit hämtade från en krigszon har debatten kommit att kretsa kring en helt annan fråga. En fråga som berör USA och president Donald Trump.

Varför visade Donald Trump en karta med en extra halvcirkel in över Alabama? Och hade han faktiskt rätt?

Låt oss backa bandet.

Den 28 augusti insåg myndigheterna i de amerikanska delstaterna Florida och Georgia att Dorian skulle kunna komma deras väg. Båda delstaterna hade drabbats av kraftfulla orkaner tidigare och deras respektive guvernörer utlyste nu nödläge för delar av sina områden. 

Den 30 augusti följde North Carolina efter och den 31 augusti också grannstaten South Carolina. Och så slutligen, den 2 september, Virginia. USA:s nationella vädertjänst, NOAA, och dess nationella orkancentrum NHC, var tydliga med att det var just dessa delstater som skulle kunna påverkas. 

Alabama fanns ännu så länge inte på kartan.

Men så, den 1 september, twittrade president Trump att flera delstater, inklusive Alabama, ”med stor sannolikhet kommer att träffas (mycket) värre än vad man tidigare trott”. En förutsägelse som kom som en överraskning för NHC som i åtta uppdateringar dygnet före Trumps inlägg på Twitter hade slagit fast att Dorian skulle fortsätta norr ut längs USA:s ostkust. Inte mot Alabama.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1168174613827899393

Några som reagerade på presidentens oväntade inlägg var meteorologerna vid det nationella vädercentrets lokalkontor i Alabama. Bara minuter efter presidentens inlägg gick meteorologerna ut med ett lugnande besked:

Alabama ”kommer INTE att påverkas av Dorian”.

Och därmed skulle saken kunnat vara ur världen. Men så blev det inte.

Tre dagar senare, den 4 september, valde Donald Trump att visa upp en karta där Dorians kurs gick raka vägen in över Florida och vidare mot Alabama. Men kartan var från den 29 augusti och inte längre aktuell. 

Men det var en annan detalj som fick medier och tv-tittare runt om i världen att reagera. På kartan, som var gjord av det nationella orkancentrumet NHC, hade någon ritat in en extra liten halvcirkel som fick Dorians framfart att sträcka sig ända in i Alabama.

Foto: Jim Watson/AFP

Något som NHC inte hade förutsagt och som heller aldrig visats på den ursprungliga kartan.

Den extra halvcirkeln verkade vara gjord i all hast med en vanlig penna och många kommentatorer påpekade att det är olagligt att förvanska väderrapporter som utfärdats av de nationella myndigheterna.

När presidenten fick frågan om vem som ritat in den extra halvcirkeln svarade Trump att han inte visste detta men att han hade en ännu bättre karta som visade att Alabama skulle drabbas av Dorian. Senare samma dag lade presidenten ut en karta på Twitter som han påstod visade just detta men den kartan var daterad ännu längre tillbaka i tiden, nämligen den 28 augusti. Dessutom var den märkt som utdaterad och inte längre giltig.

Trots att Alabama alltså aldrig infört något nödläge och trots att meteorologerna där tydligt påpekade att delstaten inte skulle drabbas fortsatte diskussionen och nu med USA:s nationella meteorologiska myndighet, NOAA, som aktör. 

För mitt i debatten om kartan verkade NOAA ställa sig på presidentens sida då man i ett anonymt uttalande den 6 september kritiserade den nationella vädertjänstens meteorologer i Alabama och påstod att dessa talat om Dorian ”i absoluta termer som inte var förenliga med de sannolikheter som grundade sig på de bästa förutsägelser som fanns just då”.

För att visa att presidenten haft rätt länkade den anonyma NOAA-talespersonen till en rörlig karta som publicerats den 24 augusti och som visade hur Dorian skulle kunna röra sig fram till och med den 11 september.

I en av NOAA:s modeller för orkanen Dorian fanns det tio procents chans att Dorians vindar skulle nå Alabama. Foto: NOAA/Skärmdump

Där framgår tydligt att en mycket liten del av utkanten av Dorian skulle kunna nå in i vissa delar av Alabama. Sannolikheten för detta angavs till 10 procent. Orkanens centrum skulle aldrig passera Floridas ostkust.

Dagen före, den 5 september, hade Trump själv visat vägen genom att lägga ut samma karta i sitt Twitterflöde och triumferande konstaterat: ”Precis som jag sa, från början ansågs det att Alabama skulle träffas. Fejknyheterna förnekar det!”

Reaktionerna på NOAA:s försök att visa att presidenten trots allt hade rätt har fått många meteorologer och anställda vid den nationella vädertjänsten NWS att reagera. En av dem, Dan Sobien som är chef för den fackförening som representerar de anställa vid NWS, skrev:

”Låt mig försäkra er att de hårt arbetande anställda vid NWS inte hade något att göra med det motbjudande och otydliga Twitterinlägget som skickades ut av ledningen vid NOAA.”

Också på lördagen den 7 september drog Donald Trump Alabamahistorien ytterligare ett varv. Och den här gången anklagade han en journalist på New York Times för att ljuga men lyckades med konststycket att felcitera sig själv för att få till argumenten:

”DET ÄR INTE SANT”, skrev Trump på Twitter, ”jag sa, VÄLDIGT TIDIGT, att den KANSKE TILL OCH MED kunde träffa Alabama. EN STOR SKILLNAD.”

Men så skrev inte Trump. I det inlägg på Twitter där presidenten varnade för Dorian skrev han att: ”Alabama med stor sannolikhet kommer att träffas (mycket) värre än vad man tidigare trott.”

”Most likely” förvandlades helt plötslig till ”may even”.

Så trots att Dorian aldrig troddes kunna påverka Alabama med annat än lite extra regn och något starkare vindar kan Donald Trump nu säga att han faktiskt hade rätt. Det fanns trots allt tio procent chans att Alabama skulle påverkas. Åtminstone i en prognos gjord mer än en vecka innan Dorian ens nådde fram till Bahamas.