Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Donald Trump: Jerusalem är Israels huvudstad

02:01. USA erkänner Jerusalem som Israels huvudstad och ska nu flytta den amerikanska ambassaden från Tel Aviv. Beslutet meddelades av president Donald Trump i ett tal.

USA:s president beslutar att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Den amerikanska ambassaden i Tel Aviv kommer att flyttas och fredsförhandlingarna fortsätta som vanligt, sade Donald Trump under ett tal på onsdagen.

– När jag tillträdde valde jag att anta utmaningen att se på världens problem med nya ögon.

Med de orden inledde Donald Trump sin presskonferens om att Jerusalem nu erkänns som Israels huvudstad.

Läs mer: DN förklarar: Jerusalemfrågan ett globalt minfält 

– 1995 antog kongressen en lag om att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Den har röstats igenom av senaten. Men under de senaste 20 åren har alla presidenter vägrat att flytta ambassaden och vägrat att erkänna Jerusalem som huvudstad, säger Donald Trump och fortsätter:

– Jag har beslutat att det är dags att officiellt erkänna Jerusalem som huvudstad i Israel. Tidigare presidenter har vägrat att leverera och i dag levererar jag, säger Donald Trump.

Foto: Mandel Ngan / AFP

Han berättar att han gett amerikanska utrikesdepartementet i uppgift att kontakta arkitekter för att ta fram ritningar för den nya ambassadsbyggnad som ska byggas i Jerusalem. 

Läs mer: Flera länder vill följa Trumps exempel och flytta ambassader till Jerusalem

Donald Trump lyfte fram Israel som en välfungerande demokrati och påpekade att Jerusalem är de facto huvudstad då det israeliska parlamentet knesset, högsta domstolen och många myndigheter och politiska ledare har sin hemvist i staden.

– Israel är en av världens bästa demokratier. Jerusalem är ett ställe där judar ska få be vid Klagomuren, där kristna ska få be vid det heliga korset och muslimer få be i al-Aqsamoskén, säger Donald Trump.

Under sitt tal berörde presidenten också de fredsförhandlingar som pågår mellan Israel och Palestina och han menar att USA:s position ligger kvar. 

– Vi har inte tagit någon sida framför någon annan om hur konflikten ska lösas, utan det är upp till parterna själva att göra. Jag ska göra allt som står i min makt för att få fram ett fredsavtal. USA stöttar en tvåstatslösning om den stöttas av båda parter, säger Donald Trump.

Läs mer: Expert: Trump punkterar en tvåstatslösning 

Han uppmanade samtidigt parterna om att enas och förbättra samarbetet för att nå en lösning.

– Det är dags för de många som kräver fred att utvisa konfliktsökarna från konflikten. Det är dags för mogna röster bland alla parter att söka en fredlig lösning, öppna våra hjärtan och sinnen för att se möjligheterna. Jag ber därför alla politiska och religiösa ledare att gå samman med oss för att nå en långsiktig fred och stabilitet, säger Donald Trump.

Kort efter talet kommenterade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu beskedet.

– Det är en historisk dag och ett viktigt steg på vägen mot fred.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.