Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 22:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/donald-trump-junior-kallad-till-forhor-efter-rysslandsutredningen/

Världen

Donald Trump Junior kallad till förhör efter Rysslandsutredningen

Presidentens äldste son Donald Trump Junior kampanjmöte i slutet på april. Foto: Mike Roemer/AP

President Trumps äldste son Donald Trump Junior har kallats till förhör av kongressens underrättelsekommitté. Han ska vittna om de svar han gav utredare under Rysslandsutredningen, enligt källor till Wall Street Journal

Rätta artikel

Trots att Robert Muellers Rysslandsutredning nu är avslutad fortsätter flera av kongressens kommittéer att utreda presidenten och hans familj. 

Kallelsen till Donald Trump Junior är den första till en medlem i presidentens familj från någon av kongressens kommittéer. En kallelse är ett något kraftigare verktyg för att få presidentsonen att komma till förhöret. Tidigare har kongressens underrättelsekommitté bett honom att frågas ut frivilligt, enligt Wall Street Journals källor. 

Kommitténs agerande väntas skapa ytterligare spänningar mellan kongressen och Vita huset. 

Exakt vilka av Trump Juniors tidigare svar kommittén vill förhöra honom om är inte klart. Han har vittnat ett flertal gånger tidigare, både i Rysslandsutredningen och i kongressens parallella utredningar.

I december 2017 vittnade Trump den yngre inför kongressens underrättelsekommitté i över nio timmar. Samma år satt han också i ett samtal med senatens juridiska kommitté där han bland annat fick frågor om sina ansträngningar för att bygga en Trump Tower i Moskva under valet 2016. 

Kongressens underrättelsekommitté har inte bekräftat Wall Street Journals uppgifter. 

I förra veckan stämde Donald Trump Junior tillsammans med presidenten, två av hans syskon och delar av familjens affärsverksamhet bankerna Deutsche Bank och Capital One Financial. 

Målet var att hindra bankerna från att dela med sig av dokument som rör Trump-familjen och dess affärsverksamhet som går tio år tillbaka i tiden och som kommittéerna uppmanat bankerna att lämna ut. 

Särskilda åklagaren Robert Muellers utredning, som offentliggjordes i april, kunde varken bekräfta eller dementera att Donald Trumps kampanjstab hade samarbetat med Ryssland i försök att påverka det amerikanska valet. Inte heller kunde Mueller fastslå om presidenten försökt hindra rättvisan. 

Läs mer: 

Trump stoppar fortsatt utredning av Rysslandsrapporten

Björn af Kleen: Muellers missnöje räcker inte för att rucka på Trumpväljarna

Demokraterna oense om hur gå vidare med Muellerrapporten