Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 06:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/donald-trump-kina-borde-utreda-familjen-biden/

Världen

Donald Trump: Kina borde utreda familjen Biden

Foto: REX

USA:s president Donald Trump uppmanar öppet Kina att utreda Joe Biden och hans son, rapporterar Washington Post.

– Kina borde utreda familjen Biden, för det som hände i Kina är minst lika illa som det som hände i Ukraina, sade Donald Trump under en pressträff utanför Vita huset.

Donald Trump anser att Kina ska utreda Hunter Biden på grund av att han suttit i styrelsen för ett investmentbolag som hade kopplingar till kinesiska företag under den tid som Joe Biden var USA:s vicepresident, skriver Washington Post.

När Trump pratade med journalister utanför Vita huset på torsdagen fick han frågan om han bett Kinas president Xi Jinping om hjälp att utreda Joe och Hunter Biden.

– Jag har inte det, men det är absolut något vi ska börja fundera på, svarade Donald Trump.

Demokraten Joe Biden driver nu en kampanj för att bli partiets presidentkandidat i valet år 2020 och har beskrivits som Donald Trumps största rival.

Presidentens uttalande kom i samband med att det första vittnet anlände till Capitolium för att frågas ut om telefonsamtalet mellan Donald Trump och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, skriver New York Times. Samtalet där Donald Trump bad sin ukrainske motsvarighet att utreda Hunter Biden har lett till politisk turbulens i USA.

Efter att uppgiften om telefonsamtalet blev känd har demokraterna i representanthuset inlett en utredning om riksrätt mot USA:s president. Därefter har Vita huset publicerat en utskrift av telefonsamtalet. Trump själv har beskrivit samtalet som ”perfekt” efter att den icke ordagranna utskriften gjordes offentlig.

Reaktionerna från ledande demokrater lät inte vänta på sig efter Trumps uttalande om Kina och familjen Biden på torsdagen. 

”Någon borde informera presidenten om att förseelser som kan vara grund för riksrätt som begås i nationell tv räknas”, skrev Hillary Clinton på Twitter.

01:37. Vad är egentligen riksrätt? DN förklarar.

Även Kamala Harris, som precis som Joe Biden kandiderar till att bli demokraternas kandidat i presidentvalet, kommenterade på Twitter Trumps utspel.

”Herr president, att ljuga om Joe Biden kommer inte skydda dig från sanningen. Joe har mer patriotism i sitt lillfinger än du någon sin kommer ha”, skriver Kamala Harris.

På onsdagen meddelade demokrater i USA:s representanthus att de planerar att lämna in en stämningsansökan mot Vita huset för att få ut dokument rörande samtalet mellan Donald Trump och Volodymyr Zelenskyj. Enligt demokraterna har tidigare förfrågningar att få ta del av dokumenten ignorerats av Trumpadministrationen.

Sedan den demokratiske talmannen Nancy Pelosi meddelade att partiet beslutat att inleda en utredning om riksrätt har två stämningsansökningar rörande telefonsamtalet lämnats in. En mot utrikesdepartementet och en mot Trumps personliga advokat Rudy Giuliani.

Läs mer:

Anklagelserna mot Donald Trump: Detta har hänt

Läs översättningen: Det sa Trump till Ukrainas president