Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Donald Trump riskerar upplopp efter sina hot”

02:02. Donald Trump vill bygga en mur mellan USA och Mexiko. Den ska hindra inflödet av papperslösa invandrare, brottslingar och droger, problem som Mexiko ska vara källa till, enligt presidenten.

Mexico City. Stora anti-Trumpdemonstrationer kommer att hållas i dag, söndag, i Mexiko för att stärka nationens självkänsla efter Donald Trumps påhopp. Demonstrationerna väntas avslutas med att tiotusentals sjunger den mexikanska nationalsången tillsammans.

– Vår president är för feg för att säga något, så vi får ta saken i egna händer, säger initiativtagaren Héctor Aguilar Camín, en av Mexikos ledande intellektuella, till DN.

Han tycker att Mexikos president Enrique Peña Nieto varit alldeles för lam i sin kritik av USA:s nye president.

– För mig handlar det inte om politik, utan om civilt kurage. Vi kan inte bara titta på när Trump kallar oss kriminella våldtäktsmän, säger han.

Héctor Aguilar Camín är författare till ett tiotal romaner och har skrivit mer än 15 böcker om Mexikos rika historia. Han är en av landets ledande politiska kommentatorer och menar att Donalds Trumps aggressiva politik mot mexikanska migranter i USA kommer att slå tillbaka mot honom själv.

– Han säger att han vill slänga ut alla papperslösa mexikaner. Vad han inte förstår är att de hoten är en tickande bomb. Han kan få upplopp på halsen om något går fel.

Han tar exemplet med Rodney King som blev brutalt nedslagen av polisen i Los Angeles 1992. Händelsen spelades in på en amatörvideo och blev startskottet till de värsta kravallerna som utspelats i USA. Om något liknade skulle drabba en mexikansk migrant nu kan det bli gnistan som tänder de miljontals mexikaner som bor i USA.

Läs mer: Trump framhärdar – Mexiko ska betala muren

– Trump tänker ekonomi. Han vill rädda amerikanska jobb. Men han måste tänka säkerhet också, säger Héctor Aguilar Camín.

Foto: RafaelFabres
Mexikos före detta utrikesminister Jorge Castañeda Gutman och författaren Héctor Aguilar Camín är starkt kritiska till Trumps syn på migranter.

DN träffar honom på Mexiko Citys internationella flygplats innan han ska resa till Phoenix i Arizona för att delta vid ett seminarium som arrangeras av papperslösa mexikaner. De kallar sig Chicanos unidos por la causa (förenade mexare för migrationsfrågor) som är starkt kritiska till deporteringarna av migranterna som blivit allt vanligare. mexikaner känner sig förföljda i USA och familjer har splittrats på grund av de strängare migrationsreglerana. På seminariet i Phoenix kommer även Mexikos före detta utrikesminister Jorge Castañeda Gutman att medverka.

– Det är dags att vi säger ifrån. Det är inte okej att behandla oss mexikaner hur som helst, säger Jorge Castañeda Gutman till DN.

Han var utrikesminister mellan 2000 och 2003 och menar att Trumps hätska politik mot grannlandet inte kan resultera i något gott.

– Trump gnäller mycket på de mexikanska drogkartellerna, men det är ju den amerikanska drogkonsumtionen som göder kartellerna. Han borde se över sina egna problem först.

Foto: Rafael Fabres
I Mexico City har säkerheten höjts inför anti-Trumpmarschen som kommer att avslutas nära den amerikanska ambassaden.

I Mexiko City kommer anti-Trumpmarschen att avslutas vid Mexikos självständighetsmonument El Ángel som ligger endast 50 meter från den amerikanska ambassaden. Säkerheten har höjts och kravallstaket står reda för att hägna in ambassaden om demonstranterna väljer att ställa sig utanför ambassaden.

En av dem som kommer att delta i marschen, som kallas Vibra México (höj rösten Mexiko), är den 24-åriga universitetsstudenten Joselina Fabian.

– Jag är besviken på vår president. Jag tycker inte att han representerar oss längre, säger hon.

Foto: RafaelFabres Joselina Fabian är också förbannad på Donald Trump som hon tycker borde vara tacksam för allt som mexikaner gjort för USA.

– Vem är det som tvättar deras bilar, passar deras barn och tar hand om de gamla? Det är de mexikanska migranterna, säger Joselina Fabian.

Hon hoppas att marscherna, som arrangeras i 20 olika städer i Mexiko, kommer att samla mer än hundratusen deltagare som visar sitt missnöje med Trumps politik gentemot grannlandet.

– Det måste bli ett slut på hans absurda politik.

Foto i text: Rafael Fabres

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.