Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Donald Tusk vill inte ha flyktingkvoter i EU

Other: Virginia Mayo

EU:s Donald Tusk vill inte ha tvingande flyktingkvoter i EU. Det skriver Tusk inför veckans EU-toppmöte, vilket upprör Sverige och flera andra EU-länder.   

EU:s stats- och regeringschefer kommer på torsdag till Bryssel för årets sista EU-toppmöte. 

Mötet pågår fram till fredag lunch och på den formella dagordningen står bland annat Brexit, EU:s försvarssamarbete och eurons framtida styrning.

EU-toppmötets värd, Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, vill också ha en diskussion om migrationspolitiken. 

Inga formella beslut ska fattas, men migrationsfrågan ska tas upp under torsdagskvällen inom ramen för den nya och mer lösliga form av gruppdiskussioner som Tusk har infört. Debatten är därför politiskt styrande. 

Enligt uppgift till DN är Sverige och en del andra EU-länder mycket upprörda över vissa formuleringar i det diskussionsunderlag som Tusk har skickat till EU-ledarna. 

Tusk sågar nämligen idén med nationella kvoter inom EU:s flyktingmottagning. Han skriver att kvoter har "visat sig vara splittrande och ineffektiva". 

Polen vägrar gå med på EU:s flyktingkvoter

Europeiska rådets ordförande vill alltså inte tvinga alla EU-länder att ta emot asylsökande. Han tycker att EU:s medlemsländer kan visa "ansvar och solidaritet" på annat sätt. 

Företrädare för bland annat Sverige, Tyskland och Nederländerna – länder inom EU som tagit emot många flyktingar – har enligt uppgift till DN redan protesterat mot detta. 

Migrationsministern: Kör över EU-länder som vägrar ta emot flyktingar 

Tusks tankar går nämligen på tvärs mot det lagförslag som EU-kommissionen har lagt fram och som innebär att asylsökande som når EU:s yttre gränser i framtiden mer eller mindre automatiskt ska fördelas mellan EU:s medlemsstater. 

Förhandlingarna om EU-kommissionens förslag om permanenta kvoter inom EU:s asylmottagning pågår sedan hösten 2016. 

EU-parlamentet har redan sagt i princip ja men i rådet, medlemsregeringarnas organ, blockeras frågan av bland andra Polen, Ungern och Tjeckien.

Men förhandlingarna i rådet ska fortsätta under våren 2018. Sverige, Tyskland och Nederländerna slåss fortfarande för att alla EU-länder ska ta emot asylsökande.

Att Donald Tusk tar ställning mot denna linje ses som ett försök att blidka Polen och andra EU-länder som absolut inte kan tänka sin att ta emot asylsökande via EU. Men Tusk retar samtidigt upp Sverige, Tyskland och andra medlemsstater som vill ha ett mer gemensamt ansvar för flyktingmottagningen i EU.

Cecilia Wikström (L) är ansvarig för förhandlingarna i EU-parlamentet om kommissionens förslag, och hon är mycket upprörd över Donald Tusks utspel.

- Det är förskräckligt. I EU-parlamentet har vi redan en bred uppgörelse. En stor majoritet av EU:s medlemsländer vill också ha en mer gensam migrationspolitik med nationella kvoter. 

- Opinionsundersökningarna visar dessutom att unionens medborgare står bakom sådan migrationspolitik, säger Cecilia Wikström.

- Varför fattar inte rådet beslut? En majoritet finns redan som vill driva igenom en ny och mer solidarisk migrationspolitik och då är det bara att gå till omröstning. Det kallas demokrati. Att Donald Tusk på det här sättet lägger hinder i vägen för beslutsfattandet i EU är upprörande, anser Cecilia Wikström. 

 

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.