Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 11:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/dorian-fortsatter-norr-ut-langs-usas-kust/

Världen

Dorian fortsätter norrut längs USA:s kust

Foto: Mark Wilson/AFP

Orkanen Dorian nådde USA:s kust i höjd med North och South Carolina och Virginia på fredagen. Hittills är skadorna måttliga med som mest 330.000 hushåll utan ström.

Medan bilderna av förstörelsen på vissa delar av Bahamas visades i nyhetsinslag i de stora amerikanska tv-bolagens sändningar anlände Dorian till USA.

Kraften hade minskat betydligt och den betecknades under dagen som en kategori 1-storm – men ökade till 2 när den lämnade land – då Dorian fortsätter mot norr och östra Kanada, skriver USA:s nationella orkancentrum, NHC. På vägen passerar stormen bland annat New York, New Hampshire och Maine, med stora mängder regn.

Foto: Spencer Platt/AFP

På fredagskvällen, svensk tid, var vindstyrkan 40 meter per sekund då hela Dorian rörde sig mot norr med en hastighet på 34 kilometer i timmen.

Invånare på de yttre öarna, Outer Banks, tog sig upp på husets högsta punkt, ofta till vinden, av rädsla för att vattnet skulle stiga på samma sätt som på Bahamas.

– Vattnet är högre än jag sett det någon gång tidigare, berättar Leslie Lanier som bor på Ocracoke Island i North Carolina för New York Times.