Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Gui Minhai gripen inför ögonen på svenska diplomater

Other: Philippe Lopez/AFP

Den svenske bokförläggaren Gui Minhai har gripits ännu en gång av den kinesiska säkerhetstjänsten. Det skedde under en tågresa i lördags med två svenska diplomater. När tåget närmade sig Peking klev ett tiotal civilklädda personer ombord. De ledde Gui Minhai av tåget.

Var han befinner sig sedan dess vet varken den 53-årige bokhandlarens dotter Angela Gui, de diplomater från Sveriges konsulat i Shanghai som satt vid hans sida på tåget eller Sveriges utrikesdepartement.

Dottern vet inte i detalj vad som hände.

– Jag vet bara att saken har tagit en mycket drastisk vändning till det sämre, säger Angela Gui, som lett en kampanj för att få sin far frisläppt, till New York Times.

– Gruppen på tio män kom bara ombord och tog honom av tåget. Jag utgår ifrån att det måste ha skapat stor uppståndelse, säger hon.

Bortförandet är det senaste i en lång rad där kinesiska myndigheter uppvisar total brist på respekt för normal internationell rättsordning.

”Ett påtvingat försvinnande - alla regeringar, inte bara Sveriges, bör vara mer och mer oroade för sina medborgare i Kina, skriver Sophie Richardson, Human Rights Watch chef i Kina, i en kommentar på Twitter.

Gui Minhai befann sig ombord på tåget med diplomaterna för att vid Sveriges ambassad i Peking genomgå en läkarundersökning. Detta efter att ha uppvisat symptom på en neurologisk sjukdom.

Sedan Gui förts bort förklarade kinesiska tjänstemän för svenska diplomater att han var misstänkt för att ha delat hemlig information med dem och för att ha träffat dem illegalt. Varför han som svensk medborgare inte skulle ha rätt att träffa de svenska diplomaterna framgick inte.

Hösten 2015 kidnappades Gui Minhai från sin semesterbostad i Thailand . Han fördes över gränsen till Kina, där han dök upp i polisens förvar. Senare framträdde han i kinesisk statstelevision, där han tvingades erkänna ett mindre brott.

Sedan Xi Jinping, det styrande kommunistpartiets generalsekreterare, tillträdde för fem år sedan har tv-nyheterna i Kina ofta används för framtvingade bekännelser, utan att anklagade fällts i domstol.

Gui Minhai var en av fem bokhandlare från Hongkong som greps och försvann samtidigt. Han blev en symbol för hur den kinesiska ledningen gick till väga för att tysta kritik och skvaller

Den svenske förläggaren drev ett bokförlag, Mighty Current Media, som hade specialiserat sig på de kinesiska ledarnas privatliv. Det var när han var i färd med att publicera en bok om Xi Jinping som han fördes bort i Thailand.

I kinesiskt förvar försvann han sedan som så många andra de senaste åren i labyrinten vid sidan av det ordinarie juridiska systemet – ”svarta fängelser”, total isolering, påtvingad bekännelse i tv-nyheterna, därefter tystnad igen.

För drygt tre månader sedan frigavs Gui Minhai av kinesiska myndigheter - men för det blev han inte fri. Han har bott i en lägenhet i staden Ningbo på den kinesiska östkusten. Däremot har han inte tillåtits att resa ur landet Och han tvingades, enligt dottern som haft kontakt med honom på Skype, att regelbundet anmäla sig hos polisen.

När han på nytt greps behövde han läkarvård. Den amerikanske människorättsförkämpen John Kamm, som arbetat med bokförläggarens familj, säger till New York Times att Gui Minhai visat symptom på en allvarlig neurologisk sjukdom som han inte hade innan han fördes bort i Thailand 2015.

Angela Gui vill att hennes far omedelbart friges så att han kan återvända till Sverige för att få den akuta vård han behöver.

Enligt en kommentar från Sveriges utrikesdepartement har ”den svenska regeringen full kännedom om vad som hänt den svenske medborgaren Gui Minhai under lördagen den 20 januari. Händelserna hanteras sedan dess med det största allvar och kraftfulla åtgärder har vidtagits på hög politisk nivå”.

- Vi står i löpande kontakt med kinesiska företrädare, som utlovat omedelbara besked om Gui Minhais nuvarande situation”, heter det vidare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.