Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 14:38 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/downs-syndrom-pa-vag-bort-i-danmark/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Downs syndrom på väg bort i Danmark

Danskarna väljer i allt högre grad att abortera foster som har Downs syndrom. Om utvecklingen fortsätter i samma takt kommer det sista att födas runt år 2030, skriver Berlingskes söndagsbilaga.

Sedan 2004 då Danmark tillät kontroller har antalet barn födda med Downs syndrom sjunkit med runt 13 procent årligen.

– Vad står på tur? Är det barn med diabetes som kommer sorteras bort? frågar sig Ulla Brendstrup, mor till ett barn med Downs syndrom.

Hon är inte ensam om att ställa just den frågan – vad som kan bli nästa steg. Niels Uldbjerg är professor vid gynekologisk-obstetriska avdelningen på Århus universitetssjukhus och forskar i medicinsk etik. Som fackman betecknar han det som ”en fantastisk bedrift” att antalet nyfödda med Downs syndrom närmar sig noll.

– Men om du frågar mig som människa så kan jag gilla att det finns olika människor bland oss, udda existenser som man kan spegla sig i och som sätter igång tankar om livet, säger han till den danska tidningen Berlingske.

Danmarks etiska råd
har behandlat problemen med fosterdiagnostik i en utförlig rapport från 2009. En av ledamöterna i etiska rådet är Lillian Bondo, som också är ordförande i föreningen för barnmorskor. Hon ser fördelar och nackdelar med hur fosterdiagnostiken används:

– Om ett par får veta att det är stor sannolikhet att deras barn utvecklar en kronisk sjukdom, är det grund nog för abort? frågar hon sig.

– Jag har inget entydigt svar. Men jag vill medverka till att så många som möjligt diskuterar hur samhället bör dra en gräns. Jag vill inte ha ett samhälle där sorterar efter bagateller, säger Lillian Bondo till Berlingske.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.