Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Drama vid ambassader i Teheran

Det var stor dramatik runt två brittiska ambassadområden i Irans huvudstad Teheran på tisdagen. Demonstranter stormade områdena och sex personer togs som gisslan, men släpptes senare. Händelsen kommer att få ”allvarliga konsekvenser”, säger brittiske utrikesministern William Hague.
 

Demonstranterna angrep områdena bara några dagar efter det att Storbritannien infört hårdare sanktioner mot Iran. De krossade fönster, kastade bensinbomber och brände den brittiska flaggan.

”Vi är ursinniga över detta. Det är helt oacceptabelt och vi fördömer det”, sade brittiska UD i ett uttalande.

Iranska statsledningen svor sig fri från inblandning.

Flera hundra
personer ska först ha samlats utanför det huvudsakliga ambassadområdet i Teheran. Ett dussintal av dem tog sig upp på grindarna och in på området, där de bland annat satte en mindre byggnad i brand.

Snart hade demonstranter även samlats runt ett annat brittiskt ambassadområde, längre norrut i staden. 100-300 personer sades ha tagit sig in på området. Sex ambassadanställda uppgavs ha tagits som gisslan men släpptes senare.

Det var sent på eftermiddagen inte helt klart vad som hade hänt.

Området rymmer ambassadörens residens men även annan personals bostäder liksom en tysk, fransk och brittisk skola. Inga svenska barn går dock i skola där, enligt svenska UD.

Iransk polis ska inte ha ingripit mot demonstranterna inledningsvis och började först efter någon timme fösa bort dem från de båda områdena. Men demonstranterna lämnade inte området i norra Teheran och polis fick skjuta tårgas för att skingra dem.

Storbritannien uppmanade
sina medborgare i Iran att hålla sig inomhus och ”hålla låg profil”.

Efter britternas nya sanktioner har Irans mäktiga Väktarråd godkänt ett förslag om att nedgradera de diplomatiska och ekonomiska förbindelserna med Storbritannien och den brittiska ambassadören skulle skickas hem.

Dramat i Teheran kommer att få ”allvarliga konsekvenser”, sade den brittiske utrikesministern William Hague på tisdagskvällen. Stormningen är ett allvarligt brott mot Wienkonventionen om diplomaters rättigheter, sade han.

Regeringen har protesterat ”i de starkaste ordalag” till Irans utrikesminister och kallat till sig en iransk toppdiplomat i London.

Protesterna vid de båda ambassadområdena upplöstes helt först på tisdagskvällen.

Under tiden då dramat pågick var det inte alltid helt klart var ambassadpersonalen befann sig, sade Hague. Han beskrev deras situation som ”förvirrande”, men ansåg det inte befogat att tala om en gisslansituation.

En anonym regeringskälla sade att någon gisslan aldrig togs.

Samtidigt hölls samtal i FN:s säkerhetsråd och ett starkt fördömande av demonstrationen väntades senare under tisdagen. Av de fem permanenta medlemmarna har alla utom Kina redan fördömt stormningen.

Iransk tid ligger två och en halv timme före svensk tid

Till världstidssajten Timeanddate.com

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.