Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Dramatisk minskning av insekter en ekologisk katastrof

Osorterade steklar vid en inventering i Sverige nya arter upptäckts.
Osorterade steklar vid en inventering i Sverige nya arter upptäckts. Other: Pelle Magnusson/Svenska Malaisefälleprojektet, SMTP

Tre fjärdedelar av alla flygande insekter i naturreservat i Tyskland har försvunnit under de senaste 27 åren. Allt liv på jorden riskerar att påverkas av den dramatiska nedgången, säger forskarna och varnar för ett ”ekologiskt Armageddon”.

En ny studie, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Plos One, har chockat forskare i hela världen, skriver The Guardian.

Tidigare har det varit känt att vissa arter, som fjärilar, minskat. Att förlusten har skett i den här omfattningen, att 75 procent av alla flygande insekter har försvunnit sedan 1989, har lockat fram domedagsprofetior.

– En mycket oroväckande upptäckt, säger Hans de Kroon vid Radboud University i Nederländerna och som ledde forskningsstudien till The Guardian.

Insekter är viktiga för allt liv på jorden, både som pollinerare och som föda för andra vilda djur.

– Insekter utgör två tredjedelar av allt liv på jorden, men det har skett någon sorts skrämmande minskning. Vi tenderar att göra stora delar av landskapet obeboeligt för nästan alla former av liv och är på väg mot en ekologisk världskatastrof. Om vi förlorar insekterna kommer allt att kollapsa, säger professor Dave Goulson vid Sussex University i Storbritannien som var en del av teamet bakom studien.

Forskarna är inte säkra på orsakerna bakom den dramatiska förändringen, men pekar på att stora naturområden förstörts samtidigt som användandet av bekämpningsmedel mot insekter har ökat. Det moderna jordbrukets utbredning är en faktor, liksom klimatförändringarna, menar författarna till studien.

För att genomföra studien har forskarna samlat in insekter från 63 naturreservat i Tyskland vid 1.500 olika tillfällen: Forskarna har använt så kallade malaise-fällor och mätt vikten av insekterna. Nedgången är störst – 82 procent – på sommaren när insekterna är som flest.

Minskningen av insekter får konsekvenser för alla landskap som domineras av jordbruket, säger forskarna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.