Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-18 19:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/dramatisk-minskning-av-varldens-insekter/

Världen

Larmrapport: Omfattande insektsdöd ”hotar med naturkollaps”

Många arter av fjärilar på jorden befinner sig i fara. Bilden är tagen i en park i Lahore, Pakistan Foto: K.M. Chaudary/AP

Insektsarter dör ut i en hittills okänd fart och fortsätter det kan insekter vara ett minne blott inom hundra år, varnar forskare i en ny rapport. Deras centrala roll i ekosystemet innebär att hela naturen skulle vara hotad.

Ossi Carp
Rätta artikel

”Såvida vi inte ändrar sätten vi producerar mat kommer insekter som helhet att fortsätta mot utrotning inom decennier. Återverkningarna det kommer att få för planetens ekosystem är minst sagt katastrofala”, skriver forskarna i rapporten som är baserad på ett drygt 70-tal studier.

40 procent av världens insekter minskar i antal och en tredjedel är utrotningshotad. Sedan tidigare är det känt att insektskollapser noterats i länder som Puerto Rico och Tyskland, men enligt den nya studien är risken för likadan utveckling global.

Forskarna bedömer att antalet insekter minskat med 2,5 procent årligen de senaste 25 till 30 åren, och att om det fortsätter kommer den totala mängden kommer att halverats om 50 år och vara helt försvunna om 100. Utrotningshastigheten uppges vara åtta gånger snabbare än däggdjur, fåglar eller kräldjur.

Rapporten instämmer med tidigare varningar om att den pågående utvecklingen pekar mot en historisk sjätte massutplåning av livet på jorden – den första orsakad av människan och snabbare än någon annan, inklusive den senaste för 65 miljoner år sedan då dinosaurierna försvann. Insekter står för 70 procent av planetens levande arter och spelar en livsavgörande roll för en stor del av övriga faunan och floran.

DN Ledare: Vi kan inte klara oss utan insekterna