Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-04 18:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/dramatisk-okning-av-antalet-doda-i-spanien/

Världen

Dramatisk ökning av antalet döda i Spanien

Foto: Oscar del Pozo/AFP/TT

Antalet döda i Spanien till följd av covid-19 ökar dramatiskt. Landets hälsomyndighet uppger att ytterligare 738 personer har avlidit det senaste dygnet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Uppdatering 200326: Texten har tillfogats en rättelse

Dödssiffran som redovisades på onsdagen är den högsta som noterats i Spanien sedan utbrottet av sjukdomen, och innebär att fler personer nu avlidit i landet än i Kina. 

Sammanlagt har 3.434 personer avlidit i Spanien, medan 47.610 personer har testats positivt för sjukdomen – en ökning med 20 procent sedan tisdagen. Enbart Italien har en högre dödssiffra, 6.820 personer.

Flest sjukdomsfall i Spanien finns i Madrid, följt av Katalonien, rapporterar El País. Sjukvården i landet är hårt belastad: 26.960 personer vårdas i nuläget på sjukhus i landet, och 3.166 personer får intensivvård.

Chefen för Spaniens hälsovårdsmyndighet Fernando Simón uppgav på onsdagen att antalet döda kommer att stiga under de kommande dagarna, men att landet inom kort förhoppningsvis når kulmen i antalet dagliga dödsfall. Han tillade att sjukvårdssystemet kommer att vara hårt pressat under en bra tid framöver.

Som DN rapporterade på tisdagen är även anställda inom landets äldre- och sjukvård direkt drabbade av sjukdomen. Enligt The Guardian är 14 procent av de som bekräftats smittade vårdpersonal, och bristen på skyddsmateriel är stor.

Spaniens armé har i veckan begärt hjälp från försvarsalliansen Nato, då landet behöver få tag i nära 450.000 ansiktsskydd och 1,5 miljoner munskydd. På onsdagen väntas kongressen också fatta beslut om en förlängning av det nationella nödläget i landet.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod fel angående vilken typ av sjukvårdsutrustning Spanien begärt från Nato.