Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Dramatisk ökning av flyktingar inom krigsdrabbade länder

Flyktingläger i Jordanien. Arkivbild.
Flyktingläger i Jordanien. Arkivbild. Foto: Abu Adel/AP

Människor på flykt från krig i sitt eget land får inte det stöd de behöver, enligt en ny rapport.

Dessa är långt många fler än de flyktingar som söker sig till andra länder, och 2017 ökade antalet nästan dubbelt så mycket som året innan. 

Under onsdagen släppte organisationen Internal displacement monitoring centre (IDMC) sin årliga rapport över människor på flykt i sitt eget land, så kallade internflyktingar.

Rapporten konstaterar att 11,8 miljoner människor världen över fick lämna sina hem på grund av krig och konflikter 2017, nästan en fördubbling jämfört med året innan.

IDMC menar också att dessa flyktingar oftast både får mindre uppmärksamhet och mindre stöd än de som försöker ta sig till Europa eller andra länder.

– Vi hoppas att den här rapporten ska bli en väckarklocka. Siffrorna fortsätter öka och vi ser inte de typer av reaktioner som krävs för att förhindra och förminska inhemsk förflyttning, säger IMDC:s ledare Alexandra Bilak till Reuters.

Ofta leder flyktingar inom landet också till ytterligare konflikter, menar hon, då många samhällen har svårt att inhysa nykomlingarna.

Störst andel nya internflyktingar till följd av krig och konflikter under 2017 stod Syrien (2,9 miljoner), Kongo-Kinshasa (2,2 miljoner) och Irak (1,4 miljoner) för.

Räknat på naturkatastrofer som orsak var siffrorna som störst i Kina (4,5 miljoner), Filippinerna (2,5 miljoner), USA och Kuba (1,7 miljoner vardera).

För att få till stånd varaktig förändring efterlyser IMDC bland annat tydligare beslutsfattande och en konstruktiv och öppen dialog om internflyktingar. Dessa samtal bör ledas av de direkt påverkade länderna, men med stöd från internationella partners, skriver rapportförfattarna.

Internflyktingar

Siffrorna visar antalet nya flyktingar i sina egna länder, som tillkommit under året till följd av krig och konflikter. I den totala siffran inräknas även människor som fått fly på grund av katastrofer och olyckor.

 

2017: 11,8 miljoner (30,6 miljoner totalt)

2016: 6,9 miljoner (31,1 miljoner totalt)

2015: 8,6 miljoner (27,8 miljoner totalt)

2014: 11 miljoner (30,1 miljoner totalt)

2013: 8,2 miljoner (30,3 miljoner totalt)

2012: 6,6 miljoner (39 miljoner totalt)

2011: 3,5 miljoner (18,5 miljoner totalt)

2010: 2,9 miljoner (45,3 miljoner totalt)

 

Källa: IMDC

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.