Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Dresden bävar inför lördagens Pegida-demonstration

Pegida-demonstration i Dresden i början av november 2015.
Pegida-demonstration i Dresden i början av november 2015. Foto: Jens Meyer/AP

Dresden. Staden vid Elbe bävar. Pegida har kallat till en europeisk aktionsdag mot flyktingpolitiken och samtidigt är tolv möten och motdemonstrationer anmälda. Risken för våld är uppenbar när extremister från höger och vänster möts i samma stad. Polisen manar till besinning.

Dresden, den vackra staden vid Elbe, vaknade upp med vårkänslor på lördagsmorgonen. Fåglarna sjöng och morgonsolen lyste löftesrikt från öster.

Hur dagen skulle sluta visste dock ingen.

Klockan 15 ska Pegida hålla sitt stora möte på Königsufer vid Elbe-stranden, som det heter ”mot massinvandringen och islamiseringen”.

Liknande manifestationer ska hållas i tretton andra städer, flera av dem i Pegidas namn.

Arrangörerna räknar med 15 000 deltagare i Dresden, kanske fler.

Samtidigt är tolv möten och motdemonstrationer planerade.

DGB, paraplyorganisation för de tyska fackföreningarna, anordnar en stor manifestation vid Theaterplatz tillsammans med den lokala sammanslutningen Herz statt Hetze (Hjärta istället för hets).

Runt 8 000 personer beräknas komma till platsen som inte ligger långt från Pegidas Königsufer.

Redan klockan 12 börjar en demonstration som utgår från järnvägsstationen och ska gå genom hela staden.

De så kallade vänsterautonoma har i ett upprop över hela Tyskland uppmanat sina anhängare att komma till Dresden för att demonstrera för en ”solidaritet utan gränser”. Arrangörerna räknar med 1 200 deltagare.

Dresden är med andra ord en inte helt trygg plats denna soliga lördag.

Pegida-demonstrationerna har visserligen hittills varit fredliga sedan de började för snart ett och ett halvt år sedan. Merparten av deltagarna är till åren komna och inte direkt våldsbenägna. I Pegida-leden finns dock såväl enstaka fotbollshuliganer som nynazister.

När de vänsterautonoma mobiliserar ligger våldet i luften, ett av de aktuella exemplen är demonstrationen mot Europeiska centralbanken i Frankfurt för knappt ett år sedan.

Förutom de tre manifestationerna ordnas ytterligare en demonstration i norra Dresden samtidigt som politiska partier som Vänstern och De gröna håller torgmöten, även kyrkan har anmält en sammankomst nära Elbe.

Dresden-polisen har fått förstärkningar från de omgivande delstaterna för att kunna hålla grupperingarna skilda åt. Polisen uppmanar samtidigt deltagarna att visa besinning och undvika våldsamma sammanstötningar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.