Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Drivande lastfartyg räddades i sista stund

00:44. Lastad med 300 ton bränsle riskerar fartyget Modern Express att gå på grund utanför Frankrikes kust.

Räddningspersonal lyckades i sista momangen fästa en bogserlina på det övergivna kantrade lastfartyg som hotat den franska kusten. 

Efter flera misslyckade försök fick man på måndagseftermiddagen kontroll över ett lastfartyg som i sex dygn drivit herrelöst på Biscayabukten och hotade att braka in över den franska västkusten.

En inkallad grupp nederländska fartygsräddningsspecialister kunde koppla ihop en spansk bogserbåt med fartyget och få det att svänga ut mot öppet hav, uppger lokala sjöfartsmyndigheter, som refereras av TT.

Måndagens räddningsaktion, när den Panamaregistrerade lastbåten ”Modern Express” befann sig ungefär fem mil väster om kuststaden Biscarrosse, beskrevs i tidningen Sud Ouest som ”den sista”.

Ombord på den kantrade farkosten finns 3.600 ton västafrikanskt timmer, grävmaskiner och 300 ton bränsle.

”Modern Express” havererade förra tisdagen och fick en slagsida på mellan 40 och 50 grader. Samma dag räddades alla 22 personer i besättningen med hjälp av en helikopter från den spanska kustbevakningen.

Tidigare försök att bogsera undan fartyget har misslyckats. I helgen gick en bogserlina av i hårt väder.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.