Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Drömmar i öst, skepsis i väst

Avtal, javisst. Men medlemskap? Nja. EU:s toppmöte i det östliga partnerskapet handlar mest om konsten att uppmuntra, utan att lova för mycket.

Partnerskapet initierades av Sverige och Polen 2009 som ett sätt att samlat möta de forna Sovjetrepublikerna Ukraina, Vitryssland, Moldavien, Armenien, Georgien och Azerbajdzjan.

Både då och nu spretade sextetten åt helt olika håll.

På minussidan står framför allt Vitryssland, vars president Aleksandr Lukasjenko inte ens är välkommen att vara med på det toppmöte som inleddes i Warszawa på torsdagen.

På plussidan står i sin tur Georgien och Moldavien, med goda förhoppningar om att snart kunna förhandla om avancerad frihandel — avtal som EU kallar för DCFTA.

Ett dylikt avtal är redan på gång med Ukraina, även om det för deras skull är starkt avhängigt av rättsprocessen mot förra premiärministern Julia Tymosjenko, som EU ser som politiskt snarare än juridiskt motiverad.

Även inom EU spretar det. Flera länder — inte minst Frankrike — är djupt skeptiska till att partnerskapsländerna inom överskådlig tid ska kunna drömma om medlemskap. Mycket av diskussionerna inför Warszawa-mötet har därför kommit att handla om hur man på bästa diplomatiska sätt ska kunna erkänna östländernas europeiska aspirationer, utan att egentligen lova någonting.

– Det är inte realistiskt att tala medlemskap i den meningen att det just nu inte finns utrymme att gå så mycket längre i den europeiska unionen, konstaterar statsminister Fredrik Reinfeldt på plats i Warszawa.

Det innebär ändå inte att loppet är kört.

– Länder som vill vara med, förutsatt att de uppfyller kriterierna, skall få plats — det är Sveriges uppfattning, säger statsministern som tror att dagens ointresse för ytterligare EU-utvidgning kommer att ta fart igen, när den ekonomiska kristiden är över.

Och i väntan på det behövs det östliga partnerskapet — hellre än ingenting alls för georgierna, moldaverna och de andras skull.

– De behöver känna att det finns någon som svarar upp och har synpunkter. Det här är väldigt stort för de närvarande länderna, säger Fredrik Reinfeldt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.