Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-17 06:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/dronarattack-mot-saudiska-oljeanlaggningar/

Världen

Drönarattack mot saudiska oljeanläggningar – USA pekar ut Iran

00:41. Saudiska oljeanläggningar brinner efter att ha träffats av drönare. Ingen har ännu tagit på sig attacken.

Två av det saudiska statsägda oljebolaget Saudi Aramcos anläggningar har utsatts för drönarattacker. 

Bolaget uppger att produktionen tillfälligt kommer att stoppas som en följd av attackerna, vilket motsvarar 5 procent av den globala tillgången på olja.

Huthirebellerna säger sig ligga bakom händelserna, samtidigt som USA pekar ut Iran.

En talesperson för inrikesdepartementets säkerhetsavdelning säger att man inlett en utredning, men man anger ingen misstänkt aktör bakom attackerna. De två stora anläggningarna ligger i staden Abqaiq respektive oljefältet Khurais, bägge platserna mellan Riyadh och Persiska viken, omkring 80 mil från Jemen. 

Oljeanläggningarna började brinna, men bränderna ska ha varit under kontroll efter ett par timmar, rapporterar statliga nyhetsbyrån SPA.

Attackerna leder nu till att produktionen av 5,7 miljoner fat olja om dagen stoppas, uppger bolaget Saudi Aramco i ett uttalande på lördagskvällen. Enligt Reuters motsvarar det mer än fem procent av den globala tillgången på olja. 

Källor har tidigare uppgett för Reuters och Wall Street Journal att stoppet motsvarar ungefär hälften av landets oljeproduktion. 

Saudiarabiens energiminister prins Abdulaziz bin Salman uppger att de kommer dra ner på landets oljelager för att kompensera för stoppet, rapporterar Reuters. Enligt CNN hoppas bolaget att deras kapacitet ska återgå till det normala inom ett par dagar.

På lördagen uppgav Vita huset att USA:s president Donald Trump har pratat med Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman om situationen. Bin Salman sa till Trump att landet är ”villigt” och ”kapabelt” att svara på attackerna, enligt den statliga nyhetsbyrån Saudi state media. Trump ska ha erbjudit Saudiarabien stöd att försvara sig efter attacken, rapporterar Reuters.

Läs mer: Strider på flera fronter i Jemen

Jemens Huthirebeller har intensifierat sina attacker mot saudiska mål på senare tid, och på lördagsförmiddagen sade en av dess företrädare till huthiägda tv-kanalen Al Masirah att man även låg bakom nattens drönarräder. 

Samtidigt pekar USA:s utrikesminister Mike Pompeo ut Iran som ansvarigt för attackerna. ”Iran har attackerat världens energiförsörjning. Det finns inga bevis för att attackerna utfördes av Jemen”, skriver Pompeo.

https://twitter.com/SecPompeo/status/1172963090746548225

Läs mer: FN-samtalen om Jemen sker i Stockholm

Huthirebellerna strider, med stöd från Iran och libanesiska shiarörelsen Hizbollah, mot den Saudiledda koalitionen i Jemen.

Vad för slags drönare som ska ha attackerat oljeanläggningarna är inte känt, inte heller vilka skador som behöver repareras. Under året har flera andra attacker, bland annat med minor, riktats mot saudiska oljetankrar i Persiska viken, vilka både Riyadh och Washington skyller på Iran.

I mitten av augusti tog Jemens huthirebeller på sig en drönarräd mot en av Saudi Aramco naturgasanläggningar på oljefältet Shaybah som orsakade en mindre brand och smärre skador, enligt bolaget.