Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Drottningen slagträ i debatten om Brexit

Frågan om Storbritannien ska lämna EU eller inte har skapat en het debatt i landet. På onsdagen gick tabloidtidningen The Sun ut med att drottningen stöder ett utträde. I dag svarar Hovet.

Det var i onsdags som den braskande tabloidtidningen The Sun hade en bild på Drottning Elizabeth II med rubriken ”Exklusivt bombnedslag inför EU-omröstningen – Drottningen stöder Brexit – EU på väg åt fel håll, säger hon”.

En av dem som hörde detta skulle ha varit liberalernas ledare Nick Clegg, en gång vice premiärminister, som namngavs av en icke namngiven källa som sa sig ha hört drottningen fälla kommentaren vid en lunch 2015.

I dag går Nick Clegg ut och dementerar det hela och säger i ett uttalande att han inte minns att drottningen skulle ha kritiserat EU och om hon hade gjort det, då skulle han ha lagt det på minnet.

”När det gäller Suns artikel så sa jag till journalisterna att det är rent nonsens”, skrev Nick Clegg på Twitter och fortsätter: ”Jag har inget minne av att detta skulle ha hänt och det är inget som jag skulle ha glömt.”

Och samma sak säger Clegg till The Sun.

Men tidningens källa, om än anonym, är också säker på sin sak: ”Folk som hörde samtalet tvekade inte om drottningens inställning till den europeiska integrationen.”

På torsdagen reagerade så Hovet på flera sätt. I ett uttalande till nyhetsbyrån Reuters säger en talesman för drottningen att drottningen förhåller sig politiskt neutral sedan 63 år och att folkomröstningen är en fråga för det brittiska folket.

Förutom uttalandet har Hovet också skickat in ett klagomål till den brittiska motsvarigheten till Pressombudsmannen.

The Sun, som publicerade uppgifterna, säger i ett uttalande att man inte har några planer på att ta tillbaka dem:

”The Sun står fast vid artikeln: ”Den är baserad på två oförvitliga källor och presenterades på robust och tillgängligt sätt”, skriver tidningen.

Storbritannien röstar om man ska vara kvar i EU eller inte den 23 juni.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.