Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Drunknade treåringen Alan var på väg till Sverige

01:35. Abdullah Kurdi, 40, förlorade sin fru och sina två barn på havet.

Familjen med den lille kurdiske pojken Alan Kurdi, som drunknade under ett försök till flykt över Medelhavet, var på väg till Sverige enligt pojkens far. På fredagen begravdes han, hans bror och mor i Kobane, Syrien.

Det är i en intervju med CNN som Abdullah Kurdi berättar att målet för flykten var Sverige.

Tidigare har hans syster, som bor i Kanada sedan 30 år, sagt att man försökt få dit familjen, men på fredagen kom det uppgifter om att den ansökan som gjordes gällde Abdullah Kurdis brors familj.

Systern Tima Kurdi hjälpte båda sina bröder med pengar. Hon antog att Abdullah Kurdi skulle försöka ta sig till Kanada.

I intervjun med CNN beskriver Abdullah Kurdi det katastrofala försöket att ta en liten båt ut på Medelhavet för att först ta sig till Grekland.

Sedan var målet att ta sig till Sverige, säger Abdullah Kurdi.

I båten, som var av glasfiber, fanns 12 personer och när vågorna började slå mot den blev Abdullah orolig, men fick svar från flyktingsmugglaren att allt var bra.

Det blev värre och värre och till slut hoppade smugglaren i vattnet och simmade mot stranden. Abdullah försökte styra båten, men kunde inte hindra att den kapsejsade i den grova sjögången.

– Jag försökte nå min fru och mina barn, jag låg i vattnet i tjugo minuter och den ena efter den andra dog, säger Abdullah Kurdi till CNN.

Turkiska räddningsarbetare lyckades rädda några av personerna på båten, men flera av dem som dog saknas fortfarande.

På fredagen flögs kistorna med de döda medlemmarna i familjen Kurdi till Kobane, i Syrien. Därefter begravdes Alan och hans bror och mor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.