Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Dryga böter för danska ”dickpics”

Danmarks regering har skärpt straffet för att skicka oönskade bilder på könsorgan – så kallade dickpics. Nu inleder jämställdhetsminister Eva Kjer Hansen (V) en kampanj för att göra ungdomar medvetna om den nya lagen.

– Frågan är om ungdomar vet om att man inte oombedd får ta en bild på till exempel sin penis och skicka vidare. Det ska vara uppgjort. Annars är det faktiskt en sexuell kränkning, säger Kjer Hansen.

Enligt det danska folkhälsoinstitutet har 27,2 procent av de danska kvinnorna mellan 16 och 24 år upplevt sexuella trakasserier på sms, mejl eller sociala medier.

– Det är ett våldsamt högt tal. Jag tror att unga människor glömmer att tänka på hur hårt det drabbar den som det går ut över.

Den som fälls för att ha skickat dickpics riskerar nu böter på 5.000 danska kronor, cirka 6.700 svenska kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.