Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-19 03:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/dryga-boter-for-den-som-matar-attacklystna-masar/

Världen

Dryga böter för den som matar attacklystna måsar

Måsarna irriterar tyskarna. Foto: Hasse Holmberg/AP

BERLIN. Aggressiva måsar som skitar ner och skrämmer turisterna är ett växande problem i städerna längs den tyska Östersjökusten. Måsplågan har nu fått myndigheterna fått ta till drastiska åtgärder. I Wismar riskerar den som matar måsarna drakoniska böter om flera månadslöner.  

Städerna längs den tyska Östersjökusten är populära besöksmål under de varma sommarmånaderna. Men på senare tid har måskolonier förvandlat sommarparadisen till rätt otrevliga platser. 

I Wismar, som ligger nordöst om Hamburg, har flera hundra måsar intagit det populära hamnområdet. Besökare har vittnat om hur måsarna knycker korvar, kakor och glasstrutar ur händerna på aningslösa semesterfirare. 

Enligt stadens myndigheter uppträder sjöfåglarna så aggressivt att de utgör en fara för förbipasserande, skriver det tyska public service-bolaget NDR.

För att få bukt med problemen har staden infört nya regler som innebär att den som matar måsarna riskerar dryga böter. Hela 5000 euro, motsvarande drygt 50.000 svenska kronor, kan den kännbara konsekvensen bli för den som delar med sig av något ätbart. 

Skyltar som satts upp runt om i hamnen varnar för de ilskna fåglarna och informerar om de nya reglerna som alltså kan kosta den oansvariga flera månadslöner. Även i badorten Warnemünde som är känd för sina vitsträckta stränder, riskerar den som matar måsarna samma dryga böter. I Kiel kan den som blir påkommen med att mata fåglarna komma undan billigare: med motsvarande blott 10.000 kronor i böter. 

Också på andra håll längs den tyska Östersjökusten råder förbud mot att mata måsar, däribland i Graal-Müritz, Boltenhagen och Zinnowitz.