Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

”Du kommer att se ut som skarpsill i tomatsås”

Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har vunnit en ny pr-seger. Efter att Ryska nationalgardets chef Viktor Zolotov hotade göra köttfärs av honom blir säkerhetschefen utskrattad och hånad i den ryska bloggosfären.

En rysk elitsimmare har lagt ut en video där han utmanar chefen för Ryska nationalgardet, Viktor Zolotov, på simduell. Detta efter att Zolotov har utmanat oppositionsledaren Aleksej Navalnyj på duell och lovat göra ”saftig köttfärs” av honom.

Elitsimmaren Viktor Soldatovs språkbruk mot Zolotov är inte mindre färgstarkt. 

– Du kommer att  se ut som en skarpsill i tomatsås. Som sill under pälsen (en rysk maträtt). Jag kommer att behandla dig som en äkta mördar-späckhuggare, säger den ryska elitsimmaren Viktor Soldatov i sin videofilm till chefen för Ryska nationalgardet, Viktor Zolotov. 

Soldatov lade ut filmen i morse, efter att Zolotov i går utmanade den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj på duell. Zolotov uppmanar Navalnyj att möta honom på judomattan eller i boxningsringen. Detta efter att Navalnyj har avslöjat att Rosgvardija köper in mat till sin personal till överpris (Det är ett i Ryssland utbrett system att statliga myndigheter köper in varor och tjänster till ett pris som är högre än det verkliga priset. Tjänstemännen håvar in skillnaden).

Ryska nationalgardet är en gigantisk myndighet som består av de ryska inrikestrupperna och övriga väpnade organ inom inrikesministeriet och polisen, framför allt elitgardet OMON. De slogs ihop på Putins order år 2016 och betraktas allmänt som Putins sätt att garantera sin maktposition. Chefen Viktor Zolotov är Putins före detta säkerhetschef och innan dess hans sparringpartner i boxning och judo på 1990-talet. 

Sedan Zolotov hotade med att göra köttfärs av Navalnyj har en mängd ryska medborgare spelat in sina egna videosnuttar där de utmanar Zolotov på duell. Videosnuttarna läggs ut under hashtaggen #zolotowchallenge. Att Viktor Soldatovs utmaning har fått så stor uppmärksamhet beror idrottare har hög status i Ryssland och Soldatov är VM-bronsmedaljör. Han står inför kameran i en machoposition med bar överkropp och kallar både Zolotov och Alisjer Usmanov ”uppblåsta kalkoner”.

I fjol spelade den ryska oligarken Alisjer Usmanov in ett  videomeddelande snarlikt Soldatovs där han krävde att Navalnyj skulle be om ursäkt efter att han upprepade gånger har anklagat ryska oligarker för att ha stulit ihop till sina förmögenheter. Navalnyj föreslog att de skulle mötas i öppen debatt, vilket Usmanov vägrade.

Putin själv har konsekvent vägrat ens nämna namnet på Navalnyj. Att en av hans allierade nu för andra gången vänder sig direkt till den person som Putin försöker tiga ihjäl är en betydande seger för oppositionsledaren.

För tillfället kan Navalnyj själv inte svara på Zolotovs utmaning, eftersom han sitter gripen i trettio dagar sedan slutet av augusti. Men det står redan klart att Zolotov på egen hand har åstadkommit en walk-over i pr-kriget åt Navalnyj. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.