Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-25 12:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/dubaimordare-hade-diplomatpass/

Världen

Dubaimördare hade diplomatpass

En del av de personer som lönnmördade Hamasledaren Mahmud Mabhuh använde sig av diplomatpass – det uppgav polischefen i Dubai på söndagen.

Samtidigt hävdade polischefen att det finns en infiltratör i den palestinska islamistorganisationen.

– Det finns information som Dubaipolisen inte kommer att offentliggöra för tillfället, särskilt i fråga om diplomatpass, säger polischefen Dahi Khalfan till tidningen Bayan.

Khalfan har också uppmanat Hamas att göra en internutredning för att hitta den som läckt information om Mabhuh. Läckan är ”den riktiga mördaren”, säger Khalfan kryptiskt enligt tidningen Ittihad.

Mabhuh hittades död i sitt hotellrum i Dubai den 20 januari. Enligt Khalfan låg den israeliska underrättelsetjänsten Mossad med all sannolikhet bakom mordet.

I förra veckan gick polisen i emiratet ut med bilder och namn på elva misstänkta mördare. De pass som använts föreföll tillhöra sex britter, tre irländare, en tysk och en fransman. Men de namngivna personerna, bland dem flera som också är medborgare i Israel, tycks alla ha fått sina identiteter stulna.

Khalfan har sagt att det finns fler personer som är misstänkta för inblandning.

Den brittiska tidningen Sunday Times skrev på söndagen att mordet utfördes av Mossad efter klartecken från den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu.

Användningen av stulna identiteter har väckt högljudda protester i alla de fyra EU-länder som drabbats, och israeliska sändebud har kallats in för samtal.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt